Hlavní navigace

Gartner: Některé segmenty trhu by mohly klesnout až o 10 %, nejhůř dopadne software

11. 5. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © Yuriy Panyukov - Fotolia.com
Mezi trhy, kde se IT výdaje propadnou nejcitelněji, budou podle analytiků patřit západní a východní Evropa i severní Amerika. V ČR očekávají analytici Gartneru dle tohoto scénáře pokles výdajů na IT o 8,1 %.

Společnost Gartner představila pesimistický scénář vývoje světového a regionálních trhů pro rok 2020. Z něj vyplývá, že některé segmenty IT trhu v letošním roce čeká až desetiprocentní meziroční pokles.

Oproti odhadům se dle analytiků nejvíce propadne oblast softwaru – z původně 12% růstu se stane pokles o 5,4 %. Realistický až pesimistický recesní scénář Gartneru, prezentovaný analytikem Johnem Lovelockem, je postaven na několika hlavních premisách.

Opatření zůstanou do léta, centrální banky nastartují ekonomiky

Očekává například, že šíření onemocnění covid-19 dosáhne v Severní Americe a Evropě vrcholu během dubna či května (v závislosti na konkrétní zemi). Řada opatření by mohla zůstat přinejmenším zčásti v platnosti až do počátku léta.

Případné další vlny nákazy by byly nicméně jen omezeného charakteru a nevyžádají si opětné zavádění těch nejpřísnějších opatření. Ekonomické oživení v západní Evropě a Severní Americe pak bude zahrnovat fiskální podporu ze strany centrálních bank.

Tento scénář analytické společnosti počítá s poklesem globálního HDP o přibližně 5 %, v Severní Americe pak o 7,9 %. Západní Evropa by podle tohoto scénáře poklesla o 7,8 % a východní Evropa o 3,1 %.

Gartner nicméně upozorňuje, že okamžité meziroční propady HDP v nejhorších měsících (duben, květen) mohou činit i více než 25 %, koncem léta či v podzimních měsících by pak ve většině postižených zemí mohlo HDP začít opět pomalu růst.

Světový IT trh se propadne o víc než 5 %...

Analytici uvádí, že zatímco v prvním kvartále globálně IT trh ještě rostl (s výjimkou Číny) o více než 2 %, scénář globální recese počítá s dolarovým poklesem o více než 5 % – ten ale nebude rovnoměrný napříč segmenty IT/ICT.

Vůbec největší propad očekává Gartner v segmentu software, který se oproti původně očekávanému růstu více než 10 % propadne o více než 5 %. Z plusu do minusu propadnou také IT služby (z cca +5 % na -7 %).

Do minusu dle společnosti půjdou i výdaje na datová centra (-5,6 %) a v podnikovém segmentu i komunikační služby (-10 %) – tento trh ale do značné míry „zachrání“ spotřebitelé, a tak je mu celkově předpovídán menší pokles.

Podobné štěstí ovšem podle analytiků nebude mít trh zařízení, který poklesne na spotřebitelské straně více než na podnikové a celkově se meziročně propadne o více než desetinu.

Nejpostiženějšími regiony mají být podle analytiků Severní Amerika (propad IT trhu z původně očekávaných +3 % na -7 %), západní Evropa (z +2 % na -8,6 %) a konečně i východní Evropa (z +1 % na -9,3 %).

... ten český o 8,1 %

Na základě tohoto scénáře očekávají analytici společnosti Gartner dle tohoto scénáře v Čerské republice letošní pokles výdajů na IT o 8,1 % – tedy o něco menší propad, než na ostatních trzích střední a východní Evropy.

Výrazně se propadnou všechny segmenty s jedinou výjimkou – komunikačními službami pro spotřebitele, které by měly růst o necelé dvě procenta,“ vysvětlil během online tiskové konference ředitel zastoupení Gartner pro ČR, SR a Rumunsko Oldřich Příklenk.

Existuje však řada technologií a řešení i dodavatelů, po nichž je nadále poptávka. Například nástroje pro spolupráci a komunikaci na dálku, datové a analytické nástroje, RPA, cloudové služby, nebo řešení pro oblast bezpečnosti a řízení rizik,“ dodává.

Oživení patrně bude vypadat jinak

Gartner soudí, že ekonomické oživení bude vypadat jinak než při předcházejících krizích, jelikož tentokrát byla narušena strana nabídky i poptávky – jak karanténními opatřeními, tak psychologickým dopadem na firmy i spotřebitele a změnou jejich chování.

V první fázi tak budou oživení komplikovat zejména odložené výdaje lidí i firem (poptávka), ve druhé pak může být problém s dodávkami po předchozích odstávkách, omezeních a výpadcích dodavatelských řetězců (nabídka).

Teprve až se tato nerovnováha zmenší, může podle analytické společnosti dojít ke skutečnému oživení. Toho by se měl svět podle aktuálních předpokladů Gartneru dočkat na konci léta a během podzimu.

Ve firemní sféře se úsporná opatření dle analytiků zatím projevila zejména v odvětvích, na něž měla situace největší dopad – školství, energetice a dopravě, technologickém průmyslu a výrobě. Nejméně úsporných opatření v IT prozatím hlásily utility a média.

CS24

Podle Gartneru je také otázkou, zda dojde k podobné „polarizaci“ v přístupu k omezování IT rozpočtů jako při poslední krizi v roce 2009, kdy v řadě odvětví existoval značný podíl firem, jež IT rozpočty téměř neomezovaly, a pak druhá, často podobně velká skupina, kde probíhaly škrty přesahující 5 %, či dokonce 10 %.

Zdroj: Gartner

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?