Hlavní navigace

GfK: Trh s technickým zbožím se v 1. čtvrtletí roku 2012 propadl

21. 5. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: photoredaktor - Fotolia.com
Výsledky zprávy GfK Temax Czech Republic za první čtvrtletí 2012 ukazují, že celková hodnota trhu s technickým spotřebním zbožím v České republice poklesla meziročně o téměř 11 % a trh IT je v recesi.

Podle výsledků GfK  zaznamenaly mírný nýrůst pouze velké a malé domácí spotřebiče. U ostatních sektorů došlo k výraznému, v mnoha případech až dvoucifernému, propadu.


 

Vývoj obratu u technického spotřebního zboží v České republice

Vývoj obratu u technického spotřebního zboží v České republice

Zdroj: GfK Temax Czech Republic, GfK Retail and Technology


 

Malé domácí spotřebiče: Trh v kladných číslech

Oproti ostatním sektorům zůstává trh malých domácích spotřebičů, společně s velkými domácími spotřebiči v pozitivních číslech. Jedná se o velmi mírný nárůst o 0,6 %. Ten je způsoben především růstem průměrné ceny, což je dáno navýšením prodeje spotřebičů s vyšší cenou, zejména kávovarů, kuchyňských robotů a mixérů a vysavačů.

U všech ostatních produktových skupin z řady malých domácích spotřebičů pak prodej klesal, a to kromě kategorie parních hrnců, která proti loňskému roku mírně posílila, nárůst byl ale velice mírný.

Velké domácí spotřebiče: Trh slabě rostl

V prvním čtvrtletí roku 2012 dosáhl vývoj v sektoru velký domácích spotřebičů pozitivního růstu 2,4 % v hodnotě. Internetový prodej rostl i nadále, zatím co zatímco tradiční prodeje v prodejní  hodnotě stagnovaly.

Pouze kategorie praček vykázala pokles v hodnotě, ale v kusovém vyjádření rostla. Volné stojící spotřebiče obecně zaznamenaly nižší růst než vestavné, které nadále rostly i v 1. čtvrtletí roku 2012

Informační technologie: Trh v recesi

Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku zaznamenaly prodeje IT sektoru značný pokles. Tempo poklesu v tomto období dosáhlo hodnoty 11,7 %. Tento negativní vývoj je možné připsat zejména prudkému zabrzdění prodejů přenosných počítačů. Jako zčásti konkurenční produkt pro přenosné počítače, zejména pak pro netbooky, se začínají prosazovat také tzv. webbooky.

Prodeje monitorů bez TV tuneru zaznamenaly v meziročním srovnání už jen velmi mírný pokles. Naproti tomu stolní počítače vykazují po prvním čtvrtletí značné propady. Ve všechny hlavních segmentech trhu zároveň klesají průměrné ceny.

Spotřební elektronika: Výrazný propad

V prvním čtvrtletí roku 2012 se obrat sektoru spotřební elektroniky snížil o 22 % oproti stejné periodě roku předcházejícího. V prvním čtvrtletí nebyla v rámci spotřební elektroniky na trhu jediná kategorie, která by meziročně vykazovala nárůst.

Klíčový segment, ploché televizory, měl v kusech jen mírný pokles, ale vzhledem k pokračující cenové erozi výraznější propad v hodnotě. Ve struktuře televizorů již dominuje LED segment. Spotřebitelé se orientují více na větší úhlopříčky a roste podíl televizorů s přístupem na internet.

Foto trh: Negativní vývoj trhu

Trh digitálních fotoaparátů zaznamenal v prvním čtvrtletí roku 2012 negativní vývoj v kusovém i obratovém vyjádření. Tento pokles byl ovlivněn kompakty s pevným objektivem a digitálními zrcadlovkami.

Jediným rostoucím segmentem byly kompakty s výměnným objektivem, které však díky nízkému tržnímu podílu nebyly schopny kompenzovat ztrátu obou výše zmíněných kategorií. Z hlediska podílu na celkovém obratu jsou stále nejdůležitějším segmentem kompakty s pevným objektivem, následují je digitální zrcadlovky a nejmenší kategorií zůstávají kompakty s výměnným objektivem.

Trh telekomunikací klesá v hodnotě

V prvním čtvrtletí roku 2012 byl na trhu mobilních telefonů zaznamenán pozitivní vývoj v kusovém vyjádření, avšak obratově pak tento trh klesal o téměř 8 %. Bylo to způsobeno především poklesem průměrné ceny těchto zařízení. Nadále roste podíl zařízení s otevřeným operačním systémem na úkor zařízení s uzavřeným systémem.

Kancelářská technika: Dvouciferný pokles trhu

První čtvrtletí letošního roku nepřineslo žádný obrat v dlouhodobě negativním vývoji meziročního tempa prodejů kancelářské techniky. Hodnota prodejů v rámci celého sektoru dále klesala dvouciferným tempem -25,8 % a tento pokles byl současně nejvýraznější ze všech sledovaných kategorií technického zboží.

V meziročním srovnání klesaly rychlejším tempem zejména prodeje inkoustových zařízení. V tomto období se však současně snižovala i hodnota prodejů laserových zařízení, u nichž se začíná více projevovat také cenová eroze.


Tab.: Vývoj trhu spotřební elektroniky a ICT

 

Q2

2011

Q3

2011

Q4

2011

Q1

2012

Q1 12

/Q1 11

 

mil. Kč

mil. Kč

mil. Kč

mil. Kč

+/-%

Spotřební elektronika (CE)

2 802

3 072

5 600

2 759

-22,2 %

Foto (PH)

581

590

827

412

-16,6 %

Velké domácí spotřebiče (MDA)

2 902

3 347

3 824

3 111

2,4 %

Malé domácí spotřebiče (SDA)

944

984

2 258

1 091

0,6 %

Informační technologie (IT)

4 289

4 426

7 430

4 301

-11,7 %

Telekomunikace (TC)

1 842

1 960

3 112

1 867

-7,9 %

Kancelářská a výpočetní technika (OE)

459

377

491

393

-25,8 %

Celkem

13 820

14 757

23 542

13 934

-10,6 %


CS24

Zdroj: GfK Temax Czech Republic, GfK Retail and Technology

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?