Hlavní navigace

IDC: Celosvětový trh WLAN produktů dál roste dvouciferným tempem

16. 12. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: blackboard @stock.adobe.com
Podnikový segment si po neutěšném druhém kvartálu polepšil a meziročně vyrostl o 7,4 %. Spotřebitelská poptávka po WLAN produktech mezitím posílila o 15,3 %. Evropské trhy vykázaly smíšené výsledky.

Společnost IDC informuje, že globální trh spotřebitelských a podnikových WLAN produktů ve třetím čtvrtletí 2020 vzrostl o 12 %. Podnikový segment si přitom meziročně polepšil o 7,4 % na 1,7 miliardy dolarů.

Podniková poptávka vykázala na jednotlivých trzích smíšené výsledky, přičemž výkonnost trhu byla i nadále ovlivňována pandemií covidu-19. I tak se jedná o vylepšení, jelikož ve druhém čtvrtletí tohoto roku podnikový segment meziročně klesl o 9,5 %.

Hybnou silou podnikového trhu WLAN produktů je podle IDC standard Wi-Fi 6: přístupové body podporující tuto technologii tvořily bezmála dvě pětiny celkových tržeb, což představuje mezikvartální nárůst o 28,9 %.

Standard Wi-Fi 5 podle analytiků ještě stále tvoří většinu dodávek závislých přístupových bodů (67,0 %) i tržeb (58,6 %). Celkové jednotkové dodávky na podnikovém trhu WLAN pak ve sledovaném období meziročně vzrostly o 10,1 %.

Wi-Fi 6 mezi spotřebiteli zatím netáhne

Analytická společnost dále uvádí, že spotřebitelský trh WLAN si ve třetím čtvrtletí 2020 meziročně polepšil o 15,3 %. Adopce standardu Wi-Fi 6 však mezi spotřebiteli postupuje jen pomalu – zařízení tvořila jen 4,7 % dodávek a 12,3 % tržeb.

Podniky ve třetím čtvrtletí roku 2020 začaly ve zvýšené míře investovat do kritické technologie WLAN,“ popisuje situaci Brandon Butler ze společnosti IDC.

Jelikož globální pandemie nadále ovlivňuje ekonomiky po celém světě, podniky se posunuly od fáze kontinuity podnikání směrem k cíleným investicím do technologií, které podporují jejich obchodní potřeby,“ dodává.

Podle Butlera zůstane bezdrátové připojení pro podniky klíčovou technologií. Firmy se totiž intenzivně snaží zajistit síťovou podporu pro aplikace náročné na šířku pásma. „Výsledky za třetí kvartál jsou pozitivní vyhlídkou do budoucna,“ říká.

Smíšené výsledky z Evropy

Z geografického hlediska zaznamenali analytici silný růst v Severní Americe: trh USA vzrostl o 17,3 %, kanadský pak o 13,5 %. Asijskopacifický region pak vykázal smíšené výsledky – zatímco trh v Japonsku dle IDC vyrostl o raketových 98,8 %, v Koreji klesl o 14,4 %.

Smíšeně si vedly i trhy v regionu EMEA. Zatímco subregion MEA vykázal 9,3% růst a oblast střední a východní Evropy si polepšila o 3,9 %, západoevropský trh oslabil o 8,2 %. Nejhorší situace byla dle IDC ve Spojeném království (pokles o 19,5 %).

Co se jednotlivých výrobců týče, tržby Ciska ve třetím čtvrtletí meziročně vyrostly o 4,9 % na 750 milionů dolarů. Na druhou stranu HPE-Aruba, dvojka na trhu WLAN produktů, ve sledovaném období oslabila o 4,5 % na 218 milionů dolarů.

Dvouciferný růst vykázaly společnosti Ubiquiti a Huawei, konkrétně o 30,1 %, resp. 27,4 %. Naopak tržby společnosti CommScope (dříve Arris/Ruckus) klesly o takřka zanedbatelných 0,4 %.

Graf – Vývoj tržních podílů a příjmů největších výrobců

CS24

Graf – Vývoj tržních podílů a příjmů největších výrobců 3Q20

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu