Hlavní navigace

IDC: Globální poptávka po spotřebitelských WLAN produktech vzrostla o pětinu

14. 9. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: blackboard @stock.adobe.com
Přestože spotřebitelský segment posílil o silných 20,3 %, situace na podnikovém trhu WLAN je zatím spíše chmurná. Západoevropský trh podnikového WLAN klesl o 17,2 %, trh v regionu CEE o 11,3 %

Společnost IDC uvádí že hodnota kombinovaného celosvětového trhu spotřebitelských a podnikových WLAN produktů v druhém čtvrtletí 2020 vzrostla o 7,1 %. Spotřebitelský segment přitom posílil o silných 20,3 %, naopak podniková poptávka klesla o 9,5 %.

Výsledky podle analytiků odrážejí dopad pandemie onemocnění covid-19 na podnikový trh WLAN. Například tržby z podnikové třídy WLAN infrastruktury v první polovině roku 2020 meziročně oslabily o 6,1 %.

Pozitivně nicméně roste poptávka po zařízeních podporujících nový standard Wi-Fi – například zájem o přístupové body (AP) s podporou Wi-Fi 6 ve druhém čtvrtletí 28,9 % tržeb v podnikovém segmentu, což je o sedm procentních bodů více než v prvním kvartálu.

Většinu dodávek (75,6 %) i tržeb (69,4 %) z přístupových bodů i nadále tvoří zařízení s podporou Wi-Fi 5. Celkové jednotkové dodávky na podnikovém trhu WLAN meziročně klesly o 6,4 %.

Spotřebitelé se do Wi-Fi 6 zatím nehrnou

Spotřebitelský trh v druhém kvartálu vzrostl o již zmiňovaných 20,3 %, přičemž 60,2 % dodávek a 73,7 % tržeb představovaly zařízení podporující standard Wi-Fi 5. Přechod na Wi-Fi 6 je ve spotřebitelském segmentu zatím pomalý.

Organizace po celém světě byly nuceny rychle reagovat na pandemii a upravit svůj provoz,“ vysvětluje Brandon Butler z IDC. „I kvůli tomu některé organizace musely pozastavit své investice do zařízení WLAN.“

Z geografického hlediska trh WLAN zaznamenal smíšené výsledky – nejsilněji (o 20,8 %) rostl japonský trh, zatímco ten čínský vyrostl jen o 0,8%. Zbytek asijskopacifického regionu meziročně oslabil o 7,6 %, za zmínku stojí silný 49,1% růst Tchaj-wanu.

Evropské trhy oslabovaly – podnikový segment v západní Evropě vykázal propad o 17,2 %, ve střední a východní Evropě o 11,3 %. V regionu CEE si nejhůř vedlo Polsko s 14,4% poklesem, nejhorší evropský propad zaznamenalo Spojené království (o 23,8 %).

Klesaly i ostatní trhy, například region MEA oslabil o 5,7 %, trh v USA o 11,1 %, poptávka v Kanadě se propadla dokonce o 14,8 %. Latinskoamerický trh pak vykázal pokles o 16,2 %.

Za smíšenými výsledky podnikového trhu WLAN stojí především rychlost šíření pandemie,“ podotýká Petr Jirovský z IDC. „Výzkum ukazuje, že zatímco některé podniky udržují investiční plány stabilní, jiné výdaje dokonce zvyšují.“

Huawei má důvod k radosti

Tržby výrobců ve druhém čtvrtletí 2020 vesměs klesaly – lídr Cico oslabil o 10,9 % na 626 milionů dolarů, druhé HPE-Aruba vykázalo pokles o 17,1 %. O něco lépe na tom bylo třetí Ubiquiti, jehož tržby meziročně klesly o 5 %.

Nejhorší kvartál za sebou má CommScope (dříve Arris/Ruckus), jehož tržby se propadly dokonce o 22,8 %. Naopak v plusu skončilo Huawei, které meziročně zvýšilo tržby o 2,5 % a mezikvartálně posílil svůj podíl na trhu z 3,8 % na 6,1 %.

Graf – Vývoj tržních podílů a příjmů největších výrobců

CS24

Graf – Vývoj tržních podílů a příjmů největších výrobců 2Q20

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu