Hlavní navigace

IDC: Globální trh robotických systémů a dronů v roce 2019 vzroste o 17,6 %

11. 12. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Tatiana Shepeleva @fotolia.com
IDC odhaduje, že trh robotických systémů a dronů v příštím roce dosáhne obratu 115,7 miliardy dolarů. V obou segmentech dominuje prodej hardwaru, rychle roste ale i poptávka po softwaru.

Nová zpráva společnosti IDC odhaduje, že celosvětové výdaje na robotické systémy a drony se v příštím roce vyšplhají na 115,7 miliardy dolarů, což by mělo představovat meziroční nárůst o 17,6 %.

IDC zároveň předpokládá, že do roku 2022 dosáhne tento trh hodnoty 210,3 miliardy dolarů a složené roční míry růstu 20,2 %. Silnějším hráčem budou robotické systémy, nicméně IDC uvádí, že trh dronů v následujících letech poroste svižnějším tempem.

Robotika: Hardware bude dominovat, ale software poroste rychleji

V roce 2019 bude podle analytické společnosti v oblasti robotických systémů dominovat nákup hardwaru. Výdaje za průmyslové a servisní roboty pak bude v příštím roce tvořit zhruba třetinu robotického segmentu.

Výdaje za software související s robotikou budou do značné míry putovat na řídicí aplikace a další specifické aplikace. Výdaje na služby budou dle IDC rozděleny do více segmentů včetně integrace systémů, správy aplikací a zavádění a podpory hardwaru.

IDC předpokládá, že výdaje na robotický software v roce 2019 porostou o něco rychleji než ostatní segmenty. Udává, že software poroste o 21,7 %, zatímco služby posílí o 19 % a hardware vyroste o 18,2 %.

Za téměř polovinou výdajů v oblasti robotiky bude podle IDC stát diskrétní výroba. Nejrychleji porostou výdaje ve velkoobchodě, maloobchodě a stavebnictví. IDC zároveň předpokládá, že do roku 2022 překonají spotřebitele v útratách za robotiku maloobchodníci.

Globální trh komerčních servisních robotů bude v následujících pěti letech posilovat každý rok o zhruba 20 %,“ uvádí vedoucí výzkumu robotiky John Santagate z IDC. „Trh poroste díky inovacím a snahám o flexibilní automatizaci napříč průmyslovými odvětvími.“

Očekáváme, že růst bude posilován vzrůstajícím zaváděním autonomních mobilních robotů a kolaborativních robotů za účelem vylepšování kapacity, produktivity i efektivity produkce,“ dodává Santagate.

Spotřebitelé za drony utratí zhruba 5,1 miliardy dolarů

IDC uvádí, že i na trhu dronů bude nejpoptávanějším artiklem hardware, jenž bude v roce 2019 tvořit 90 % výdajů v tomto segmentu. Drony pro nekomerční využití budou tvořit zhruba 40 % všech prodaných zařízení, servisní drony pak zhruba 18 %.

Výdaje na software budou podle IDC směřovat hlavně na řídicí aplikace a další specifické aplikace. Ve službách pak povedou výdaje na vzdělávání a školení. IDC odhaduje, že největší růst zaznamenají služby (35,9 %), následované softwarem (33,9 %) a hardwarem (30,1 %).

IDC také předpokládá, že spotřebitelé za drony v roce 2019 utratí zhruba 5,1 miliardy dolarů, tedy něco málo přes 40 % celkových prodejů. Společnost rovněž uvádí, že z kategorie průmyslových zákazníků nejvíce poroste zájem o drony mezi vládními a vzdělávacími organizacemi a maloobchodníky.

soutez_casestudy

Trh se obecně snaží zjednodušit používání a integraci dronů. Zařízení disponují novými pokročilými funkcemi, přičemž uživatelé dronů i nadále hledají bezpečná, cenově příznivá a všestranná řešení,“ vysvětluje Stacey Soohoo z IDC.

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci