Hlavní navigace

IDC: Globální trh switchů a routerů na konci roku vykázal smíšené výsledky

22. 3. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Silvano Rebai - Fotolia.com
Ani mírný růst v posledním čtvrtletí neodvrátil 4% pokles trhu routerů za celý rok 2020. Podobným tempem klesaly i prodeje ethernetových přepínačů, ačkoli tržby v Japonsku a Číně rostly dvouciferně.

Společnost IDC uvádí, že celosvětové tržby trhu ethernetových přepínačích ve čtvrtém kvartálu 2020 meziročně klesla o 1,4 % na 7,5 miliardy dolarů. Trh skončil v červených číslech i za celý rok – konkrétně oslabil o 3,5 % na 27,8 miliardy.

O něco lépe se na konci dařilo globálním trhu routerů, který vykázal 0,6% růst na 4,3 miliardy dolarů. Ovšem podobně jako trh ethernetových switchů za celý rok poklesl, a to o 4,0 % na 14,9 miliardy.

Světlé ostrůvky růstu v Číně a Japonsku

Z geografického hlediska zaznamenal trh switchů smíšené výsledky – například asijskopacifický region (bez Číny a Japonska) v posledním čtvrtletí loňského roku klesl o 7,4 %, naopak Čína a Japonsko posílily o 19,1 %, resp. 23,1 %.

Tržby ve střední a východní Evropě se ve sledovaném období propadly o 11,9 %, což přispělo 1,9% poklesu za celý rok 2020. Západoevropský trh na konci roku oslabil o 6 %, což napomohlo celoročnímu poklesu o 8,9 %.

Poptávka klesala i v ostatních regionech, ačkoli odlišným tempem. Region za celý rok 2020 klesl o 2,9 %, Spojené státy o 6,6 %, Kanada o 9,6 % a Latinská Amerika vykázala dokonce 20,4% propad tržeb.      

Vyšší rychlosti stabilně táhnou

IDC informuje, že růst že růst na trhu přepínačů i nadále pohání zájem o zařízení podporující 100Gb ethernet. Jejich prodej čtvrtém kvartálu stoupl o 28,4 % a vygenerovala tržby ve výši 7,4 milionu dolarů. Za celý rok pak segment posílil o 40 %.

Výrazně rostla i poptávka po 25Gb a 50Gb switchích, konkrétně o 33,5 % na 655 milionů dolarů. Vyspělejší část trhu sestávající ze switchů podporujících nižší rychlosti nicméně vykázala smíšené výsledky.

Dodávky 10Gb zařízení sice na konci roku vzrostly o 20,5 %, tržby však meziročně klesly o 2,7 %. Prodej 1Gb switchů ve sledovaném období klesl o 1,3 %, tržby se propadly dokonce o 13,4 %.

Dvouciferný úspěch routerů v CEE

Analytická společnost se věnovala i shrnutí celosvětového trhu routerů pro podniky a poskytovatele služeb. Ten v posledním čtvrtletí loňského roku stagnoval při růstu 0,6 %, přičemž větší segment zařízení pro poskytovatele služeb vyrostl o 2,0 % a podnikový segment oslabil o 3,1 %.

Za celý rok 2020 kombinovaný trh vykázal 4,0% zhoršení oproti roku 2019. Segment zařízení pro poskytovatele služeb oslabil o 2,9 %, podnikový segment si připsal dokonce 7,5% pokles.

Smíšené výsledky zaznamenaly trhy i z geografického hlediska. Zatímco prodej v CEE na konci roku vyrostl o 10,0 %, region MEA vyrostl dokonce o 14,4 %. Naopak největší propad vykázaly Spojené státy a Latinská Amerika – o 6,8 %, resp. o 6,0 %.   

Z geografického hlediska došlo na celém světě k nerovnoměrnému růstu jak na trzích ethernetových přepínačů, tak routerů, což naznačuje nerovnoměrný dopad, který má na ekonomiky pandemie covidu-19,“ komentuje výsledky Petr Jirovský z IDC.

Vzhledem k tomu, co podniky a poskytovatelé služeb očekávají od roku 2021, IDC předpokládá, že hnacím motorem obou trhů bude i nadále potřeba vysokorychlostního síťového vybavení,“ dodává.

Výsledky jako na houpačce

Co se jednotlivých výrobců týče, tržby společnosti Cisco za ethernetové přepínače ve čtvrtém kvartálu meziročně poklesly o 11,8 %, za celý rok pak o 9,5 %. Na trhu routerů pak na konci roku výrobce oslabil o 13,8 %, za celý rok dokonce o 15,1 %.

Huawei v posledním čtvrtletí utržil za switche o 1,5 % méně, za celý rok mu ovšem tržby vyrostly o 4,8 %. Prodeje routerů meziročně zvýšil o 7,1 %, za celý rok o 6,0 %.

Společnost Arista Networks na poli přepínačů ve čtvrtém kvartálu zvýšila tržby o 13,6 %, za celý rok však vykázala 9,9% pokles. HPE na konci roku utržilo za switche o 20,7% více, což mu napomohlo k celoročnímu růstu o mírných 1,9 %.                                                                                                 

Graf – Kvartální vývoj podílů největších výrobců switchů

soutez_casestudy

Graf – Kvartální vývoj podílů největších výrobců switchů 4Q0

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné