Hlavní navigace

IDC: Pandemická opatření negativně ovlivnila prodej chytrých telefonů v zemích V4

24. 3. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Romolo Tavani - Fotolia.com
Dodávky chytrých telefonů do zemí Visegrádské skupiny v roce 2020 meziročně klesly o desetinu. Odbyt by měl podle analytiků letos mírně vyrůst, pomůže i zájem o zařízení s podporou 5G.

Společnost IDC ve své aktuální zprávě informuje, že prodej chytrých mobilních telefonů v zemích Visegrádské skupiny (tj. České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska) ve čtvrtém kvartálu 2020 meziročně poklesl o 11 % na 3,9 milionu kusů.

Podle analytiků má propad přímou souvislost s podzimní vlnou pandemie onemocnění covid-19, který svými tradičně silnými prodeji nevyvážilo ani předvánoční období.

Na trzích zemí Visegrádské čtyřky se v roce 2020 prodalo celkem 13,6 milionu chytrých telefonů, což představuje meziroční pokles dodávek o 10,5 %. Celkový obrat z prodeje v regionu pak vloni dosáhl hodnoty 3,97 miliardy dolarů.

Ve V4 se na mobilech šetří

Trh chytrých mobilních telefonů v zemích V4 se vloni vyvíjel podobně jako v západní Evropě. Oba regiony prošly poklesem odbytu, čímž se odlišily od zbytku východní Evropy, kterou krize nezasáhla tak silně,” říká Zdeněk Kroužel z IDC.

Analytická společnost nicméně dodává, že světový trh chytrých telefonů jako celek žádným výrazným výkyvem neprošel. Mnoho uživatelů bylo díky pandemickým opatřením nuceno trávit se svými přístroji mnohem více času.

Mnoho z těch, kteří potřebovali nový chytrý mobilní telefon, bylo nuceno zohlednit situaci a šetřit. Nakonec si pořídili levnější model, než po jakém by sáhli v případě standardní situace,” poznamenává Kroužel. „V zemích V4 se limitující faktory projevily ještě výrazněji, což vedlo k výraznějšímu poklesu odbytu.”

Hluboký propad Huawei

IDC uvádí, že lídrem trhu se ve čtvrtém kvartálu 2020 stala ve třech zemích skupiny V4 Samsung, přičemž první příčku mezi dodavateli neobsadil pouze v Polsku. Výrobce však meziročně ztratil bezmála 7 procentních bodů ze svého tržního podílu v regionu.

Stříbrnou příčku v regionu v posledním loňském čtvrtletí obsadila společnost Xiaomi. V České republice a v Polsku se za celý rok 2020 stala lídrem lokálních trhů. Značce se podle analytiků dařilo především ve střední třídě smartphonů.

Apple zaujal evropské spotřebitele novou řadou smartphonů iPhone 12. Výrobce se podle analytické společnosti také stal regionálním lídrem v segmentu přístrojů s podporou sítí 5G – jeho podíl v něm činil bezmála 50 %.

Největší pokles odbytu zaznamenala v zemích skupiny V4 společnost Huawei. Meziročně prodeje značky v regionu poklesly o více než polovinu a odsunuly ji na čtvrtou příčku. V Polsku se Huawei vůbec neprobojovalo mezi pětici největších dodavatelů.

Úspěšný návrat do střední Evropy se podle IDC vydařil Lenovu, které jej realizovala prostřednictvím své značky Motorola. Na Slovensku oslovila na konci minulého roku 14,8 % zákazníků, což v relativním vyjádření znamenalo její nejlepší výkon v Evropě.

Perspektivy 5G

Analytická společnost doplňuje, že nízká poptávka po chytrých telefonech s podporou konektivity 5G do značné míry odráží zpoždění nasazení sítí páté generace v regionu.

V České republice a na Slovensku se kmitočtové příděly uskutečnily až ke konci roku, v Polsku byly odloženy do srpna 2021. Maďarsko tak podle IDC zůstává jedinou zemi, která disponuje pokrytím 5G pod vyhrazenými frekvencemi.

Rok 2020 nebyl ve Visegrádské čtyřce rokem 5G. Jen zhruba desetina smartphonů dodaných ve čtvrtém kvartálu byla vybavena čipsety s podporou sítí 5G,“ říká Kroužel s tím, že Česká republika odebrala v rámci regionu V4 nejvíce přístrojů 5G, Polsko nejméně.

Analytici předpovídají, že přístroje s podporou 5G budou letos tvořit jednu pětinu chytrých telefonů prodaných v zemích V4. ČR si v tomto rozvíjejícím se subsegmentu udrží v rámci regionu prvenství. Odbyt chytrých mobilních telefonů letos v regionu nepatrně vzroste.

CS24

Tabulka – Trh chytrých telefonů v zemích V4 v 4Q20 (miliony kusů)

Výrobce

Prodej  4Q20

Podíl 4Q20

Prodej  4Q19

Podíl 4Q19

Meziroč. změna

1. Samsung

1,05

26,9 %

1,48

33,8 %

-29,1 %

2. Xiaomi

1,01

26,0 %

0,92

21,0 %

9,9 %

3. Apple

0,54

13,7 %

0,48

10,9 %

12,4 %

4. Huawei

0,43

11,1 %

0,92

20,9 %

-52,8 %

ostatní

0,87

22,3 %

0,59

13,4 %

47,3 %

Celkem

3,91

100 %

4,39

100 %

-11,0 %

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?