Hlavní navigace

IDC: Switche a routery na silné vlně, daří se oběma segmentům

13. 9. 2023
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © kubais - Fotolia.com
Ethernetové switche ve druhém čtvrtletí posílily o téměř 40 %, takřka dvojciferný růst si připsaly i routery.

Společnost IDC ve své aktuální zprávě uvádí, že hodnota celosvětového trhu switchů ve druhém kvartálu 2023 meziročně stoupla o silných 38,4 % na 11,8 miliardy dolarů. Podnikové routery si pak polepšily o 9,4 % na 4,6 miliardy.

Růst ethernetových switchů podle analytiků navázal na úctyhodný výkon z prvního čtvrtletí. I proto IDC předpokládá, že hodnota trhu během prvního pololetí 2023 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku vyrostla o více než třetinu.

Pokračující dynamika růstu trhu ethernetových switchů svědčí o tom, že podniky i poskytovatelé hyperškálovatelných a dalších služeb po celém světě pokračují v efektivních investicích,“ uvedl Vijay Bhagavath z IDC.

Jak se normalizují dodavatelské řetězce a pokračuje budování vysoce výkonných síťových kapacit, dá se očekávat, že trh switchů si svoji dynamiku zachová i v následujících čtvrtletích,“ upřesnil.

Nízké rychlosti jdou nahoru

Hlavní motor růstu zůstává stejný – zmírňující se problémy v dodavatelském řetězci rozpoutané pandemií. Díky lepší dostupnosti komponent jsou tak vendoři schopní vykazovat příjmy z plnění nevyřízených objednávek produktů.

Tento trend se podle analytické společnosti projevuje zejména v segmentu nedatových center, kde tržby meziročně vystřelil o 52,5 % a dodávky portů vzrostly o 16,6 %. Segment zaměřený na datová centra posílil o 21,7 %, ovšem dodávky klesly o mírných 2,4 %.

Ve druhém čtvrtletí se prosadila i kategorie switchů s nižší rychlostí, které se obvykle nasazují v podnikových kampusech a na pobočkách. Tržby z 1GbE switchů vzrostly 53,1 %, 10GbE přepínače o 18,1 % a tržby z 2,5/5GbE přepínačů vystřelily dokonce o 157,5 %.

Čína proti růstovému proudu

Ethernetovým přepínačům se podle IDC dařilo ve většině regionů. V Severní a Jižní Americe souhrnně vzrostly čtvrtletní tržby v meziročním srovnání o 54,3 %, přičemž ve Spojené státy zaznamenaly zlepšení o 51,8 %, Latinská Amerika dokonce o 88,3 %.

Evropský trh ve druhém čtvrtletí 2023 meziročně vzrostl o 49,1 %. Lépe si vedla střední a východní Evropa, kde tržby stouply o 60,8 %, zatímco vyspělejší západoevropský region posílil o 44,0 %.

V regionu Blízkého východu a Afriky tržby meziročně vzrostly o 62,4 %. V regionu Asie a Tichomoří tržby stouply o 7,7 %, dvě nejsilnější země regionu ale vykázaly opačný trend. Zatímco japonský trh si polepšil o 18,9 %, ten čínský oslabil o 7,8 %.

Podnikové routery tolik netáhnou

Trh routerů ve druhém čtvrtletí podle IDC zaznamenal smíšené výsledky. Tržby globálního trhu routerů pro poskytovatele služeb v prvním čtvrtletí stouply o 14,8 % a aktuálně tvoří více než tři čtvrtiny (77,5 %) celkového trhu. Tržby v segmentu pro podniky, které tvoří zbývající část trhu, ovšem meziročně klesly o 6,1 %.

Z regionálního hlediska vzrostl kombinovaný trh routerů pro poskytovatele služeb a podnikové uživatele v Severní a Jižní Americe o 10,4 %, zatímco v regionu Asie a Tichomoří (včetně Číny a Japonska) si trh polepšil o 3,0 %. V EMEA trh meziročně posílil o povzbudivých 18,3 %.

Arista přeskakuje Huawei

Co se jednotlivých výrobců týče, hegemon Cisco vykázal v oblasti switchů zaznamenal meziroční zlepšení o 55,3 %, v oblasti routerů o 18,1 %. Na druhou příčku poskočila společnost Arista Networks, a to zejména díky výraznému růstu tržeb o 42,6 % na poli switchů.

Tržby Huawei ze switchů ve druhém čtvrtletí stouply o 17,7 %, z routerů o 10,8 %. V segmentu routerů drží společnost stříbrnou příčku. HPE v oblasti switchů posílilo o silných 78,8 %.

Společnosti H3C se nedaří napodobit úspěch konkurence – na poli switchů oslabila o 10,9 % a na trhu routerů vykázala zhoršení o 10,0 %. Dvouciferným tempem mezi výrobci switchů posiluje Juniper Networks, konkrétně o 35,2 %, na routerech v meziročním srovnání utržil o 2,5 % více.

MMF24

Graf – Kvartální vývoj podílů největších výrobců switchů

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %