Hlavní navigace

IDC: Trh sítí v regionu EMEA poklesl za první tři kvartály roku 2016 o 2,4 %

20. 1. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © alehdats - Fotolia.com
Za mírný pokles může nepříznivý vývoj největšího segmentu, jímž jsou switche. IDC však očekává, že výsledky za celý rok 2016 dopadnou podobně jako v roce 2015 díky pozitivním náznakům ve čtvrtém kvartálu.

Trh podnikových sítí v regionu EMEA vykázal za první tři kvartály roku 2016 meziroční pokles o 2,4 %, za kterým se skrývá rozdílný vývoj ve třech hlavních segmentech (switche, bezdrátová řešení a routery). Údaje přinesla zpráva společnosti IDC, která navzdory poklesu vyznívá optimisticky.

„V prvních třech kvartálech roku 2016 trh podnikových sítí v regionu EMEA mírně klesal, ale pozitivní signály z posledních kvartálů nás vedou k očekávání, že za celý rok by se výsledky mohly přiblížit těm z předchozího roku,“ uvedl analytik IDC Peter Košinár.

Za poklesem trhu v prvních třech kvartálech loňského roku stojí největší segment ethernetových switchů, který za toto období vykázal 5,4% pokles. V oblasti WLAN produktů a routerů IDC naopak zaznamenalo meziroční nárůst o 6,5 %, resp. 1,5 %.

Prodej switchů se zlepšil ve druhém pololetí

Právě v souvislosti se switchi IDC hovoří o pozitivních náznacích ve třetím a čtvrtém kvartálu (za ten však ještě nejsou k dispozici hotová čísla). Většinu trhu drží společnosti Cisco a HPE (jejich společný podíl za první tři kvartály 2016 činil 68,1 %.

Hlavní hvězdou ovšem bylo Huawei, které se podle IDC stalo „jasným vítězem“ z hlediska meziročního nárůstu výsledků a tržního podílu. Analytici dále poukázali na silný 38% růst prodeje 40GB a 100Gb switchů, který má pokračovat i v následujících kvartálech.

Huawei zářilo i v oblasti routerů

Všichni už jsme si zvykli, že hegemonem trhů podnikových routerů je Cisco. Jeho podíl v regionu EMEA se pohybuje okolo 75 % Společnost Huawei se však v kontextu stagnujícího trhu etablovala jako regionální dvojka a podle IDC vykázala v meziročním srovnání dvojnásobné výsledky

Poznatkem ze třetího kvartálu roku 2016 je skutečnost, že poklesly výsledky prodeje levnějších routerů pro segment SOHO a naopak posílila poptávka po high-endových řešeních pro větší podniky.

Zatím nejlepší výsledky pro standard 802.11ac

V oblasti WLAN řešení je hlavním tahounem růstu Wi-Fi standard 802.11ac. Zařízení, která jej podporují, se postarala již o 60 % celkových tržeb a lze očekávat, že tento podíl i nadále poroste.

Po několika kvartálech, které byly ve znamení fluktuace, přineslo třetí čtvrtletí 2016 nejlepší výsledky prodeje WLAN produktů podporujících tento standard od jeho uvedení.

I v této oblasti je dominantním výrobcem Cisco, které společně s HPE drželo 59% podíl. IDC si i zde všímá nástupu Huawei, jehož podíl byl sice pouze 2,4%, nicméně ještě před několika lety hrál tento výrobce v segmentu podnikových bezdrátových sítí zcela marginální roli.

soutez_casestudy

Největším trhem pro WLAN produkty je západní Evropa, která se podle IDC postarala o bezámla tři čtvrtiny veškerých tržeb.

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci