Hlavní navigace

IDC: Trh síťového hardwaru v regionu EMEA v roce 2015 nerostl

22. 4. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Silvano Rebai - Fotolia.com
Stagnace v podobě 0,6% růstu byla způsobena 3% poklesem tržeb výrobců v oblasti switchů, které tvoří z hlediska hodnoty největší segment trhu síťového hardwaru. V oblastech bezdrátových řešení a routingu se tržby mírně zvýšily, ale z hlediska celkového trhu dokázaly jen vyrušit negativní vývoj v segmentu switchů.

Tržby výrobců podnikových síťových řešení v regionu EMEA vyrostly v roce 2015 meziročně o zanedbatelných 0,6 %. Údaj přinesla nová studie společnosti IDC, která zároveň hovoří o výrazných změnách v trendech ve třech hlavních segmentech trhu – switchů, routerů a bezdrátových sítí – ve srovnání s rokem 2014.

Trh podnikových sítí v regionu EMEA v roce 2015 stagnoval poté, co předchozích několik let rostl. Ve hře je však řada technologických a ekonomických faktorů, které jsou dost silné na to, aby v roce 2016 trh opět rostl,“ uvedl analytik IDC Peter Košinár.

Loňská stagnace byla způsobena 3% poklesem tržeb v oblasti ethernetových switchů, největšího segmentu trhu, který ještě v roce 2014 rostl o 7 %. Tento propad vynuloval pozitivní 7,5% růst v oblasti routingu, který v předchozích letech klesal. Segment WLAN (bezdrátových sítí) sice vyrostl o 5 %, ale nepřiblížil se dvoucifernému růstu z předchozích let.

Invaze 100GbE řešení

V oblasti ethernetových switchů IDC poukazuje na přetrvávající dominanci společností Cisco a HPE, které společně drží 71% podíl na trhu, o který se dělí prakticky rovným dílem. V kontextu Evropy se v roce 2015 propadal význam oblasti CEE vlivem situace v Rusku a na Ukrajině. „Náš“ region tvoří již méně než 10 % tržeb v celé oblasti EMEA.

IDC dále uvádí, že oblasti rychlých switchů (10GbE a vyšší) se za Ciskem a HPE umístila společnost Arista a že v této oblasti velmi výrazně vzrostl význam ODM výrobců (prodávajících přímo zákazníkům, nejčastěji provozovatelům datacenter).

V roce 2015 se na trh začala dostávat zařízení podporující 100Gb ethernet a IDC očekává, že v roce 2016 výrazně vzroste poptávka. Potřeby zvýšení rychlosti v datacentrech podle analytiků povede také k vyššímu prodeji 25GbE a 50GbE portů, které se stávají cenově dostupnými.

Standard 802.11ac se stal standardem

V oblasti WLAN došlo podle IDC k rychlému rozšíření přístupových bodů podporujících standard 802.11ac, které tvořily již 60 % všech prodaných jednotek (ve srovnání se 28 % v roce 2014). Tržby výrobců v západní Evropě a oblasti CEMA (Blízký východ a Afrika) vyrostly v roce 2015 přibližně o 12 %, zatímco v oblasti CEE se mírně snížily, opět vlivem situace v Rusku.

Velcí hráči si v roce 2015 udrželi své pozice. Cisco drželo bezmála 50 % trhu přístupových bodů a až s velkým odstupem následovaly společnosti HPE se 13 % a Ruckus se 6 %. IDC očekává, že trh v roce 2016 poroste jednociferným tempem.

Huawei zdvojnásobilo příjem z routerů

I v oblasti routingu je největším hráčem Cisco, které v roce 2015 drželo více než 75% podíl. Většina výrobců podle IDC dosáhla růstu tržeb, přičemž „skokanem roku“ se stalo Huawei, které ve srovnání s rokem 2014 vykázalo takřka dvojnásobné příjmy.

CS24

Huawei k tomu podle IDC pomohlo zaměření na zařízení střední cenové kategorie (midrange), které bylo v roce 2015 nejrychleji rostoucím segmentem trhu s bezmála 20% nárůstem oproti roku 2014.

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu