Hlavní navigace

IDC: Z přerodu PC na odpojitelné tablety vyjdou Windows jako vítěz

10. 3. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Lenovo
Analytici předpovídají, že největší růst na trhu zaznamenají velké tablety.

IDC, které s jistotou předvídalo vzestup telefonů s Windows, věří, že tablety s tímto systémem jako Surface Pro 4 snadno překonají zařízení s iOS a Androidem. Ukazuje to poslední analytická zpráva.

Podle ní by celkový trh tabletů měl letos meziročně klesnout o 5,9 % na 195 milionů dodaných kusů. Avšak v roce 2017 se trh navrátí k mírnému jednocifernému růstu, který budou pohánět oddělitelné tablety, jako jsou Apple iPad Pro, Microsoft Surface nebo Google Pixel C.

IDC věří, že zařízení s Windows dosáhnou letos 53,3% podílu trhu tzv. detachables, který by sám o sobě měl růst o 73 %. Do roku 2020 podle analytiků dosáhnou Windows na tomto trhu 74,6% podílu.

Tab.: Odhadovaný vývoj podílů a růstu celosvětového trhu odpojitelných tabletů (detachables)

OS

2016*

2020*

Android

18,2 %

18,1 %

iOS

28,5 %

7,3 %

Windows

53,3 %

74,6 %

     

Meziroční růst

73,0 %

15,0 %

Zdroj: IDC Worldwide Quarterly Tablet Tracker

 

Větší tablety zvítězí

Na posledním Mobile World Congressu jsme viděli nové hráče jako Alcatel a Huwei, kteří přicházejí z mobiního segmentu a rozšiřují své portfolio, aby adresovali poptávku po detachables,“ uvedl v oznámení Jean Phillipe Bouchard, ředitel výzkumu v IDC zodpovědný za tablety.

Každý v odvětví si uvědomuje, že tradiční osobní počítače jako desktopy a notebooky budou v následujících letech potenciálně nahrazeny odpojitelnými tablety, a to je důvod, proč se letos představuje mnoho nových produktů.

Microsoft již dříve odstranil licenční poplatky pro tablety s úhlopříčkou displeje pod 9 palců. IDC však věří, že o větší tablety bude největší zájem. „Windows 10, zdá se, dělají pokroky na trzích PC i tabletů zejména díky zařízením s větší velikostí obrazovky,“ uvedl Ryan Reith, programový ředitel IDC mobile device tracker programu.

Navzdory bezplatným licencím pro produkty pod 9 palců čekáme u tabletů s Windows růst v prvé řadě u zařízení s displeji mezi 9 a 13 palci.

Ačkoliv trhu mobilních zařízení dominuje Android, IDC věří, že Windows nakonec vyhrají. Proč? Kvůli úzké vazbě mezi Windows 10 v desktopovém a mobilním prostředí.

Dokud nenastane den, kdy bude zaveden dotyk pro Mac OS X a cesty Androidu a Chrome budou vydlážděny blíže k sobě, věříme, že Windows zůstanou pro oddělitelná zařízení logickou volbou,“ dodal Reith.

MMF24

Cynici nicméně poukážou na podobné argumenty, které IDC podávalo již dříve. V roce 2011 vsadilo na tradiční postavení Nokie na trhu telefonů a hlasně oceňovalo Windows Phone jako důkaz, že telefony s Windows překonají iOS do roku 2015.

V roce 2014 IDC očekávalo, že Windows Phone dosáhnou v roce 2018 celkem 6,4% podílu. Na trh sice přicházejí nové Windows telefony od HP, Aceru a Vaio. Vzhledem k tomu ale, že podíl Windows Phone se pohybuje kolem procenta, je dost možné, že platforma do té doby zanikne.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci