Hlavní navigace

Intel slibuje tablety s Windows 8 v první vlně od devíti výrobců

2. 10. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Intel
Intel oznámil, kteří jeho partneři představí v první vlně tablety s Windows 8. Zároveň poukázal na technologie a výhody, které tablety s jeho procesory nabídnou.

Intel slibuje tablety s Windows 8 v první vlně od devíti výrobcůIntel a jeho partneři chystají zaplavení trhu první vlnou nových x86/x64 tabletů navržených pro systém Windows 8 a založených na procesorech Intel Core, Intel Core vPro a Intel Atom.

První zařízení nabídnou Acer,  Asus, Dell, Fujitsu, Hewlett-Packard, Lenovo, LG, Samsung a ZTE. To je dobrá zpráva i pro Microsoft, protože výrobce Windows 8 očividně zaujala.

Tablety s procesory od Intelu resp. obecně tablety s x86/x64 architekturou a Windows 8 budou plně kompatibilní s klasickými osobními počítači.

Tím se odlišují od zatím nejprodávanějšího tabletu iPad společnosti Apple i tabletů s nejrozšířenějším mobilním operačním systémem, tedy systémem  Android, za jehož vývojem stojí Google.

Na rozdíl od starších x86/x64 tabletů nová generace přicházející s Windows 8 má dosáhnout mobility tabletů spadajících spíše mezi spotřební elektroniku. Navíc nové uživatelské prostředí Metro je připravené na dotykové ovládání prsty.

Windows 7 sice měla v době svého uvedení na tabletové scéně díky podpoře multidotykového ovládání velké ambice, ale nikoliv již vhodné uživatelské rozhraní. Microsoft však Windows 8 ve spolupráci s hardwarovými partnery navrhoval Windows 8 s cílem, aby tablety s Windows 8 byly konkurenceschopné vůči modelům postaveným na ARM architektuře včetně populárního iPadu.

Technologie od Intelu v nových tabletech

Intel speciálně pro tablety vyvinul procesor Intel Atom Z2760 stále známější spíše pod kódovým označením Clover Trail. Má umožnit výrobcům navrhnout x86/x64 tablety s konstrukcí tenkou jen 8,5 mm, hmotností 750 gramů a výdrží baterie po dobu až tři týdnů v pohotovostním režimu a více než deseti hodin přehrávání videa v HD rozlišení.

Rychlou odezvu a plynulý multi-tasking mají na tabletech s procesory značky Intel zajišťovat Intel Burst Technology a Intel Hyper-Threading.  Zmiňovaný procesor Intel Atom Z2760 podporuje technologii tzv. bezpečného spuštění Secure Boot a technologii Intel Platform Trust (PTT). Podle Intelu tak tablety s tímto procesorem dovedou splnit i nároky na zabezpečení v korporátním prostředí.

Intel má velké ambice, s tablety chce proniknout i do firem

Tablety s procesory Intel Core vPro umožní vzdálený přístup a správu bez ohledu na to, zda jsou právě zapnuté či nehledě na aktuální stav operačního systému. Zároveň nabídnou sadu bezpečnostních funkcí jako Enhanced Intel Anti-Theft Technology a Intel Secure Key, Intel OS Guard, Enhanced Intel Identity Protection a Intel Trusted Execution Technology.

Toto je jen začátek naší iniciativy na trhu s tablety. Cílem Intelu je nabídnout produkty, které budou odpovídat spektru proměňujících se potřeb soukromých i firemních uživatelů, aniž by bylo nutné činit jakékoli kompromisy v oblasti kompatibility, uživatelského komfortu nebo životnosti baterie,“ uvedl v tiskové zprávě Erik Reid, ředitel divize procesorových platforem v Intel Mobile and Communications Group.

Vize Intelu se tedy neliší od vize Microsoftu. Oba technologičtí giganti chtějí mít z tabletů s Windows 8 zařízení kombinující klady současných ARM tabletů a osobních počítačů. Oba zároveň počítají s jejich uplatněním v korporátním sektoru.

Díky trendu BOYD se do něj dostávají tablety, jako je iPad, ty jsou však často administrátory vnímány jako nutné zlo anebo vyloženě nežádoucí element, protože možnosti zabezpečení jsou u nich omezeny.

Channelworld_ozveny

Zde Intel a Microsoft cítí šanci, když se podaří uspokojit jak požadavky firem (na bezpečnost), tak pracovníků (na uživatelský komfort). To se zatím na poli tabletů nikomu moc nedaří.

Například Cisco se svými korporátně zaměřenými tablety právě kvůli trendu BOYD pohořelo. Apple pak naopak nejeví snahu iPad nějak zvlášť přizpůsobit pro potřeby korporátního prostředí.

Zdroj: Intel, ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů