Hlavní navigace

Kaspersky: V IT oborech se prosadí 70 % žen bez ohledu na gender, úplná rovnost ale není

16. 2. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © yavyav - Fotolia.com
Ačkoli celosvětově dochází v rovnání příležitostí v IT k posunu vpřed, například v Evropě se genderová vyváženost během posledních dvou let mírně zhoršila. Odborníci doporučují zavést nabírání zaměstnanců naslepo.

Společnost Kaspersky informuje, že ačkoli technologické obory byly donedávna téměř výhradní doménou mužů, je v i této oblasti v posledních letech znát posun.

Z průzkumu vyplynulo, že více než půlka žen (56 %) z IT firem nyní uvádí, že za poslední dva roky se rovnost pohlaví v jejich organizaci vylepšila a podle 70 % z nich nehrál gender při přijímacím pohovoru tak důležitou roli jako jejich dovednosti a praxe.

Kaspersky uvádí, že idea genderové rovnosti znamená mnohem víc, než že si lidé budou dávat přednost ve dveřích. Jde o celkové vnímání, cítění, stereotypy a příležitosti.

Více než dvě třetiny žen (69 %) podle průzkumu vnímá v tomto směru vývoj pozitivně – od samotného nástupu do své pracovní pozice cítí dostatek respektu ke svým názorům a postojům.

Pozitivní efekt má podle kyberbezpečnostní společnosti i masivní nárůst práce z domova, k němuž došlo za uplynulý rok: 46 % žen se shoduje, že genderová rovnost v týmech při práci na dálku roste.  

Muži stále mají v IT oborech navrch

Navzdory globálním změnám k lepšímu ovšem Kaspersky upozorňuje, že více než třetina žen (38 %) tvrdí, že se k případné práci v technologickém oboru staví ostražitě, protože v něm pořád ještě pracuje příliš málo žen.  

Toto číslo je podle analytiků zdánlivě nízké, přesto dokazuje, že od současného postupného vylepšování k úplné rovnosti příležitostí musíme ještě ujít nějakou cestu. Svědčí o tom i skutečnost, že podle 44 % žen mají muži v technologických oborech rychlejší kariérní postup než ženy.

Podobné procento žen (41 %) se podle průzkumu domnívá, že by k lepšímu kariérnímu růstu přispěl rovnoměrnější podíl obou pohlaví v oboru. Zpráva v této souvislosti uvádí, že zastoupení žen v oboru ještě úplné rovnosti v příležitostech i v chování neodpovídá.  

Kaspersky rovněž zjistilo, že v Evropě se genderová vyváženost během posledních dvou let o něco zhoršila, v Severní Americe naopak nárůst práce z domova pomohl cestu k rovnosti urychlit.

Ženy je třeba motivovat již od školních lavic

„Problematiku genderových stereotypů je nutno začít řešit dlouho před nástupem žen do práce. Už ve škole je zapotřebí podněcovat a podporovat zájem o informační technologie a další technologické obory,“ uvádí Noushin Shabab ze společnosti Kaspersky.

Když dívkám chybí podpůrné a přátelské prostředí, můžou mít v online komunitách nebo při běžném setkávání problém s hledáním spřízněných duší. Potřebují vidět, že lidé pracující v IT jsou úplně normální, mají různorodé dovednosti i schopnosti a každý v tomhle oboru může uspět,“ dodává.

Mnohé firmy po celém světě začínají také zavádět kvóty, které by měly rovnoměrnější zastoupení obou pohlaví na pracovišti zajistit institucionálně. Nejde jen o čísla – účelem kvót bývá podpořit i změnu chování a snížit výskyt sexismu, či vytvářet pozitivní modely a příklady.

Kvóty nestačí, je třeba jiný přístup personalistů

Ačkoli kvóty jsou podle Rondy Zelezny z komunity Ada’s List relativně snadným a rychlým řešením, v technologickém světě podle ní panuje jistá institucionální misogynie, jejíž vinou ani kvóty nedokážou odstranit genderovou nerovnost a pomoci ženám k většímu zastoupení ve vedoucích pozicích.

Kvóty tudíž nestačí, potřebujeme jít dál. Prvním doporučeným krokem je zavést nabírání zaměstnanců naslepo – tím odstraníme osobní preference a animozity při hledání talentů,“ navrhuje Zelezny.

Informace o genderu by podle ní měly zmizet z přihlašovacích formulářů a výběr vhodných kandidátů by měly provádět smíšené týmy a komise, tedy nikoli jednotlivci.

soutez_casestudy

Nejlepší je personalisty vyškolit tak, aby dokázali při přijímacím řízení jakoukoli zaujatost či předpojatost eliminovat, a případně zavést inteligentní algoritmy vytvořené smíšenými týmy, které mohou při výběru kandidátů na pracovní místa pomoci,“ uzavírá. 

Zdroj: Kaspersky

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu