Hlavní navigace

Microsoft: Nejhorší dostupnost home office v ČR je v Karlovarském a Ústeckém kraji

20. 6. 2023
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: maryviolet / stock.adobe.com
Práce z domova je nejsnadněji dostupná pro lidi z Prahy a Středočeského kraje, naopak severozápad Čech je s home officem hluboko pod průměrem.

Společnost Microsoft Česká republika navázala na svůj globální průzkum Work Trend Index, který celosvětově mapuje vývoj přístupu k práci, a spolu s agenturou Stem/Mark se zaměřila na práci odkudkoli v tuzemsku.

Podle Microsoftu není překvapením, že nejvíce zaměstnavatelů nabízejících home office sídlí v Praze a Středočeském kraji. Práci z domova zde umožňuje 80 % zaměstnavatelů.

O to zajímavější je opačný konec žebříčku, na kterém se umístily Karlovarský a Ústecký kraj, kde z domova může pracovat pouhých 53 % dotazovaných zaměstnanců.

To je podle analytiků nejméně nejen z celé České republiky, ale dokonce i ze slovenských regionů, kde průzkum taktéž probíhal. Celkově tak jsou poslední kraje téměř 15 % pod českým průměrem.

Zaměstnavatelé jsou opatrní

Zaměstnanci bez možnosti home office byli také dotazováni, proč jim firmy hybridní práci neumožňují. Nejvíce respondentů uvádí, že dle zaměstnavatele práce z domova zkrátka není možná. Dále tvrdí, že se vedoucí pracovníci obávají, že zaměstnanci doma nebudou tak výkonní nebo že jejich výkon nebude prospěšný pro pracovní kolektiv.

Při správném přístupu nemá home office vliv na produktivitu, což potvrzují i výsledky loňského výzkumu WTI, kdy 83 % respondentů v České republice uvedlo, že jsou při práci stejně nebo více produktivní než předchozí rok,“ komentuje Petr Váša, manažer týmu Modern Work & Security ve společnosti Microsoft.

Zaměstnanci, kteří o hybridní práci zájem nejeví, jako důvody nejčastěji uvádějí ztrátu osobního kontaktu s kolegy, obecnou nevraživost vůči práci z domova a sníženou produktivitu.

Naopak zaměstnanci využívající home office jako hlavní výhodu uvádějí ušetřený čas, který by strávili cestou do práce, flexibilitu při plnění pracovních úkonů a jednodušší skloubení rodinných a pracovních povinností. Zajímavostí dle Microsoftu je, že zaměstnanci ve Středočeském kraji jako jednu z hlavních výhod uvedli i péči o domácí mazlíčky.

Důležitý faktor pro zaměstnance

Právě ušetřený čas jako nejčastěji skloňovaná výhoda home office hraje důležitou roli pro běžné zaměstnance po celém světě. Nejnovější Work Trend Index ukázal, že globálně má 64 % zaměstnanců problém s dostatkem času a energií na práci. V českém prostředí se toto číslo pohybuje kolem 60 %.

Rozhodnutí o zavedení hybridního pracovního modelu závisí na několika faktorech. Hlavní překážkou pro jednotlivce bývá nedostatek vhodného prostředí pro práci z domova. U firem hraje velkou roli firemní kultura, technologická infrastruktura, jejich vlastní zkušenosti, smýšlení vedení, ale také povaha práce,“ říká Violeta Luca, generální ředitelka Microsoft Česká republika a Slovensko.

Na druhou stranu si dnes stále více firem již nemůže dovolit ignorovat různé preference skupin zaměstnanců a jednotlivců. Přišly by o kvalitní potenciální zaměstnance jen proto, že jim nemohou nabídnout jimi preferovaný způsob práce,“ dodává.

Home office zlepšuje kvalitu života

Microsoft dodává, že přestože část respondentů home office odmítá, jedná se poměrově pouze o 3 z 10. Zbylých 70 % práci z domova využije, pokud jim je umožněna. Navíc většina zaměstnanců tvrdí, že jim možnost home office zlepšila kvalitu života.

Výrazné či mírné zlepšení životní kvality uvedlo 56 %, dalších 40 % pak uvedlo, že se u nich nic nezměnilo. Z průzkumu se dá vysledovat významný rozdíl mezi Čechy a Moravou. Zatímco v českých krajích si zaměstnanci práci z domova pochvalují, Morava tuto nově nabytou možnost přijímá zatím spíše vlažně.

MMF24

Graf – Udávané zlepšení kvality života díky home office

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
IDC: Evropské podniky zvýší investice kvůli hrozbám souvisejícím s LOH
IDC: Evropské podniky zvýší investice kvůli hrozbám souvisejícím s LOH