Hlavní navigace

Microsoft představil klávesnice a myši k Windows 8

1. 8. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft představil dvě nové řady periférií navržených pro Windows 8. Poodhalil dvě myši podporující dotyková gesta z nového systému a prezentoval i klávesnici vhodnou k tabletům s Windows 8.

Microsoft představil klávesnice a myši k Windows 8Na příchod operačního systému Windows 8 se přichystala i hardwarová divize společnosti Microsoft, která představila dvě nové řady periférií určených zejména pro budoucí uživatele systému Windows 8. Ten bude oficiálně uveden na maloobchodní trh 28. října 2012.

Nové řady periférií značky Microsoft nesou označení Wedge a Sculpt. Prozatím obě nabízejí po jedné myši a jedné klávesnici, jejichž datum uvedení na trh bude oznámeno později.

Optimalizace pro Windows 8 u nových klávesnicí spočívá hlavně v přítomnosti speciálních kláves k funkcím typickým pro nové uživatelské rozhraní Windows 8.

Optimalizace pro Windows 8 u nových myší pak tkví konkrétně v podpoře nových dotykových gest. Například pohybem jedním prstem po povrchu myši bude posován obsah na obrazovce horizontálně nebo vertikálně. Gesta dvěma prsty umožní správu otevřených aplikací anebo oken i přepínání mezi nimi. K tomu budou sloužit i gesta palcem. Současné použití tří prstů spustí zoomování.

Všechny čtyři nové periférie jsou určené především k přenosným zařízením, protože vyžadují podporu technologie Bluetooth. Právě jejím prostřednictvím s počítačem či tabletem dovedou komunikovat. Nebude k nim dodáván žádný přijímač signálu. Na jednu stranu tak nebudou blokovat žádný z obvykle nedostatkových USB portů přenosných zařízení, na druhou stranu však nepotěší uživatele stolních počítačů, u nichž podpora pro Bluetooth stále není samozřejmostí.

Řada Wedge s klávesnicí ušitou na míru tabletům

Řadu Wedge mají reprezentovat díky malým rozměrům vysoce mobilní periférie určené jak k tabletům, tak třeba k ultrabookům a jiným formám přenosných počítačů. Myš Wedge Touch Mouse s odhadovanou maloobchodní cenou 1 790 Kč má podle Microsoftu díky snímací technologii BlueTrack fungovat i na velmi nestandardních površích jako je třeba matrace v posteli.

Myš vhodná pro praváky i leváky nemá klasická mechanická tlačítka, ale pouze dotykovou plochu. I přes chybějící rolovací kolečko umožní jak vertikální, tak horizontální posun. Je též vybavena funkcí, která jí umožní přechod do energeticky úsporného režimu, jen pokud je spárované zařízení vypnuté. Myš by tak neměla vypovědět službu v nevhodných chvílích.

Wedge Mobile Keyboard, u níž je Microsoftem udávána jako odhadovaná maloobchodní cena 1 990 Kč, je miniaturní QWERTY klávesnice určená především pro tablety. Součástí balení je pogumovaný kryt, který má klávesnici chránit při přenášení před fyzickým poškozením. Kryt lze zároveň rozložit jako stojánek pro tablet s Windows 8. Přestože jsou jednotlivé klávesy dosti obskurně namačkané na minimálním prostoru, našlo se místo pro tlačítka na ovládání hlasitosti a multimediálního přehrávače.

Řada Sculpt s mobilní ergonomickou klávesnicí

Druhá nová řada Sculpt bude primárně přinášet periférie navržené pro použití v kanceláři nebo domácnosti, ovšem nikoliv výhradně pro stolní počítače. Prozatím do ní patří myš Sculpt Touch Mouse a klávesnice Sculpt Mobile Keyboard. U obou nových periférií Microsoft udává jako odhadovanou maloobchodní cenu 1 290 Kč.

Bezdrátová myš Sculpt Touch Mouse je navržena pro potřeby praváků i leváků současně. I tato myš by měla s pomocí snímací technologie BlueTrack mít minimální nároky na povrch, na němž dokáže přesně pracovat. Stejně jako nová myš z produktové řady Wedge také tento model umožní horizontální i vertikální rolování.

Klávesnice Sculpt Mobile Keyboard má zakřivený design, jehož cílem je navést dlaně i zápěstí uživatele do přirozené ergonomické pozice pro pohodlné psaní. Nicméně rozložením kláves připomíná spíše než klávesnici ke stolním počítačům v kanceláři klávesnici integrovanou počítače přenosného.

Tlačítka pro ovládání hlasitosti nebo multimediálního přehrávače sice nechybí, ale zato absentuje numerická klávesnice. Microsoft zjevně chtěl vytvořit kompromisní model, který bude vhodný i na cesty k notebooku či tabletu. Sculpt Mobile Keyboard disponuje funkcí úsporného režimu, do kterého klávesnice přechází po blíže nespecifikované době nečinnosti. Po stisknutí libovolného tlačítka je ovšem opět připravena k práci.

 


Obrázek č. 1: Wedge Touch Mouse

 

Wedge Touch Mouse

 


 

Obrázek č. 2: Wedge Mobile Keyboard

Wedge Mobile Keyboard

 


 

Obrázek č. 3: Sculpt Touch Mouse

Sculpt Touch Mouse

 


Obrázek č. 4: Sculpt Mobile Keyboard

 

Sculpt Mobile Keyboard

 


 

Channelworld_ozveny

 

Zdroj a obrázky zařízení: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Monitory AOC do kanceláře i na doma
Monitory AOC do kanceláře i na doma
Eset: V březnu na sebe upozornil malware AsyncRAT, útočníci jeho prostřednictvím spustí i DDoS útok
Eset: V březnu na sebe upozornil malware AsyncRAT, útočníci jeho prostřednictvím spustí i DDoS útok
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Cisco: Jen 3 % firem jsou odolná proti současným kyberbezpečnostním hrozbám
Cisco: Jen 3 % firem jsou odolná proti současným kyberbezpečnostním hrozbám
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?