Hlavní navigace

Mobilní připojení pro IIoT a M2M

12. 5. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: D-Link
Mobilní konektivita mění pravidla hry v oblasti bezdrátových aplikací, ale neobejde se bez moderních síťových technologií. Společnost D-Link přináší řešení.

Mobilní LTE/5G technologie předefinují univerzálnost bezdrátových podnikových aplikací. To vyzývá společnosti, aby prověřily možnosti nasazení mobilních hraničních (tzv. edge) sítí v dosavadních obchodních segmentech s cílem zefektivnění provozu, zvýšení výkonu a v konečném důsledku zlepšení obchodních výsledků.

Budou ale jejich sítě dostatečně agilní, aby mohly z těchto výhod těžit? Zabezpečení, automatizace, škálovatelnost a viditelnost v síti jsou důležitými součástmi agility sítě a digitální transformace. Bez těchto atributů mohou být nasazení, správa a rozšiřování IoT sítě velmi nákladné, časově náročné a síť může být zranitelná.

To si velmi dobře uvědomuje i D-Link, přední světový výrobce síťových řešení, který přichází s novým řešením pro LTE/5G M2M komunikaci v podnikovém a průmyslovém prostředí. Skládá se ze dvou částí, z vysokorychlostních mobilních M2M VPN průmyslových routerů a z cloudové platformy D-Link Edge Cloud Solution (D-ECS) pro jejich centralizovanou správu těchto routerů. Právě D-ECS poskytuje všechny nástroje pro vysokou agilitu sítě.

M2M routery řeší problémy s připojením k internetu

Využití průmyslových mobilních M2M routerů je široké. Mezi typické aplikace patří např. připojení prodejních automatů, bankomatů, parkovacích automatů, IP kamer, reklamních obrazovek a panelů nebo nejrůznějších senzorů (např. přeprava, chytrá města, chytré zemědělství apod.). Ve všech případech je požadované spolehlivé připojení kdykoli a kdekoli.

Nestabilní připojení k internetu

Cloudové aplikace vyžadují, aby podniky měly spolehlivé WAN připojení k internetu. Firmy mohou využívat mobilní síť jako redundantní zálohování primární WAN linky, a zajistit tak spolehlivé připojení pro kritické aplikace. U průmyslového LTE routeru D-Link DWM-312W lze využít mobilní připojení také pro vyrovnávání zátěže (load-balancing) a ke zvýšení efektivity přenosu dat přes více WAN připojení.

Nedostupné pevné připojení

Na vzdálených místech a ve veřejné dopravě, kde není dostupné optické, kabelové nebo xDSL připojení, je vysokorychlostní mobilní síť nejlepším řešením. D-Link mobilní routery podporují více frekvenčních pásem a jsou kompatibilní s jakýmikoli mobilními operátory. Průmyslové M2M routery jsou vybavené dvěma sloty na SIM karty a v případě výpadku primárního operátora se automaticky připojí do sekundární sítě.

D-Link router

Cenově nákladné pevné připojení

Vzdálená IoT zařízení, jako jsou prodejní automaty nebo parkovací automaty, vyžadují jen nízkou nebo střední šířku WAN pásma. Instalace pevného širokopásmového připojení a pravidelné měsíční platby tak mohou být nákladné. Nasazení D-Link M2M routeru je rychlé a náklady za mobilní připojení mohou být nízké s ohledem na malé množství využitých dat. Integrovaný VPN klient a server vytvářejí zabezpečený přenos a chrání citlivá data.

Centrální správa

Pro hromadné nasazení a centrální správu průmyslových M2M routerů D-Link je projektově k dispozici cloudová platforma D-ECS, která je určena pro velké podniky, poskytovatele řízených služeb, poskytovatele internetu a operátory. D-ECS nabízí vysokou škálovatelnost a s využitím protokolů TR-069, TR-098 a SNMP umožňuje bezobslužné nasazení prakticky neomezeného počtu zařízení do sítě. Dovoluje automatizaci změn v síti, např. dávkové nebo hromadné změny konfigurace a naplánované aktualizace firmwaru. Poskytuje vysokou bezpečnost pomocí end-to-end šifrování a přístupu založeného na rolích správce.

D-Link D-CES

Díky vizualizované topologii sítě umožňuje D-ECS rychlý komplexní přehled o síťové infrastruktuře. V reálném čase poskytuje informace o stavu sítě a uživatelské reporty. Umístění koncových zařízení je pohodlně znázorněné v integrované Google mapě. V aplikacích veřejné dopravy lze ve spojení s LTE routery D-Link DWM-321 zobrazit také GPS polohu a historii tras.

S platformou D-ECS je nasazení a správa rozsáhlé IIoT a M2M sítě rychlá a jednoduchá.

CS24

Uvedené řešení M2M routerů včetně platformy D-ECS vyvíjel D-Link na zakázku pro několik větších projektů. Mezi aplikace patří poskytování internetu v autobusech, správa sítě prodejních automatů nebo záložní WAN připojení. Již dnes je v provozu na této platformě více než deset tisíc kusů routerů.

Zdroj: D-Link

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?