Hlavní navigace

Mobilní telefony a operační systémy – přichází nová doba

19. 3. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor:
To, že se chytré telefony staly v posledních letech hitem, není asi pro nikoho žádným překvapením. V letošním roce však přichází řada důležitých změn, které mohou řadu překvapení způsobit.

Spojují se hráči ze světa IT a telekomunikací, přicházejí nové operační systémy a jejich verze a v neposlední řadě se vrací i staronový trend jednoho operačního systému pro více druhů zařízení.

Operační systém je z pohledu libovolného zařízení důležitý v zásadě pro jednu jedinou věc – tvoří jakési rozhraní mezi hardwarovou výbavou a aplikacemi. Pomocí jednotných knihoven tak OS umožňuje aplikacím přístup k požadovaným funkcím hardwaru (zvuk, obraz, čtení vstupu ze vstupních zařízení, atd.) a to v lepším případě i u různých druhů hardwaru. Toho, že hardware nemusí nutně být omezen jen na jeden typ zařízení, si kdysi všiml i Microsoft. Své Windows CE se tak snažil dostat do aut, navigací, PDA i telefonů.

MeeGo řeší vše?

Bohužel v současné době jsou operační systémy pro jednotlivé platformy odlišné a do značné míry nekompatibilní. Rozhodně tak neplatí, že si aplikaci z telefonu bez problémů nainstalujete i do své navigace. Letos se však o něco podobného chce pokusit Intel a Nokia. Ty spojili své platformy Moblin a Maemo založené na Linuxu v jednotnou platformu MeeGo. Ta má nabídnout dosud nevídanou funkcionalitu přenosu aplikací mezi různými typy zařízení. Konkrétně se jedná o mobilní telefony, netbooky, tablety, PDA, ale také AV techniku včetně televizorů a palubní systémy automobilů. Intel a Nokia přitom svorně tvrdí, že aplikaci pro MeeGo bude stačit zakoupit jen jednou a že si ji budete moci jednoduše přenést z jedné platformy na druhou.

Bada na scéně

V oblasti operačních systémů se však probudili i další hráči. Samsung představil zbrusu nový vlastní operační systém Bada. Ten má v jeho telefonech nahradit jak Symbian, tak Windows. Samsung je druhý největší výrobce mobilních telefonů na světě. Přestože se soustředí zejména na levné mobilní telefony, i chytré telefony by ho mohly posunout o krok blíž klíčovému triu Apple, RIM (BlackBerry) a Nokia. Pravdou však je, že mezi tyto tři (i čtvrté HTC) bude cesta ještě pořádně dlouhá. Sázka na vlastní OS v současné době nevypadá, jako bůh ví jak skvělý nápad.

Windows Mobile končí, přichází Windows Phone

Únor přinesl také nový vítr do řad mobilních telefonů na bázi operačního systému Windows Mobile, kterému se od jeho sedmé verze bude říkat Windows Phone. Windows Phone přinese relaunch webového obchodu s aplikacemi pro tento OS i řadu klíčových změn – mimo jiné odstranění doplňkových uživatelských rozhraní, která tak rád používal jeho dvorní dodavatel HTC. Na druhou stranu Windows Phone přináší integraci sociálních sítí a nové radikálně přepracované uživatelské rozhraní, které ho má ze světa PDA definitivně posunout do světa mobilů.

Android s podporou Googlu

S novinkami však nespí ani v Googlu. Google, který se snaží všemi možnými prostředky, co nejrychleji protlačit svůj systém Android dokonce představil i vlastní telefon s prostým názvem Google Phone. Ten se prodává jen ve vybraných zemích formou přímého prodeje a oproti svým nově představeným konkurentům s operačním systémem Android z dílny HTC působí trochu jako chudý příbuzný. Google navíc neustále drží v Androidu tvrdou rukou výlučnou návaznost na své vlastní služby, což zejména na menších trzích, jako je ten český a slovenský, může brzdit jeho prodeje. Jeho konkurenti jsou totiž z tohoto pohledu trochu otevřenější.

Apple a RIM bez novinek

Jedinými, kdo zatím žádné novinky nepředstavili, jsou Apple a RIM. Ti totiž dokáží z jednoho modelu těžit řadu let, protože v obou dvou případech se jedná o stylová zařízení. Zatímco iPhone je v civilizaci určen pro milovníky hudby a svébytného Apple stylu, tak BlackBerry slouží teenagerům ale i mladým manažerům jako důkaz dospělosti, podobně jako u nás cigarety a alkohol. Obě dvě zařízení a s nimi úzce spjaté platformy tak de facto těží ze své pozice veřejné deklarace životního statusu.

CS24


Autor je nezávislým konzultantem a publicistou. Zajímá se především o moderní (nano)technologie a management.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages