Hlavní navigace

O+K: Větší české firmy dávají virtualizaci zelenou, bezpečnost pokulhává

28. 6. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor:
Podle průzkumu O+K české firmy s více než 100 stolními počítači houfně přecházejí na virtualizované nástroje. Pro jaké účely po virtualizaci sahají nejčastěji a jak přistupují k jejímu zabezpečení?

O+K: velké české firmy dávají virtualizaci zelenou, bezpečnost pokulháváČeské společnosti stále více využívají virtuální prostředí pro mnoho aplikací klíčových pro jejich byznys. Vyplývá to z průzkumu společnosti O+K realizovaného ve spolupráci s firmou Kaspersky Lab, v jehož rámci byly osloveny české firmy spravující více než 100 stolních počítačů.

Celkem 71 % oslovených firem již virtualizované nástroje zavedlo nebo se k tomu chystá v průběhu příštích dvanácti měsíců. „Zatímco v minulých letech české firmy využívaly nástroje pro virtualizaci spíše opatrně a jen pro méně důležité aplikace, v současné době se tento trend obrací,“ uvádí ve své zprávě pro média společnost Kaspersky Lab.

Podle Kaspersky Lab české firmy dnes většinou aplikují virtualizační technologie na své databáze, e-maily a aplikace pro správu financí. Kaspersky Lab dále uvádí, že 78 % služeb, které dosud firmy podle průzkumu převedly do virtualizovaného prostředí, klíčových pro jejich byznys.

Třetina dotázaných českých IT specialistů se domnívá, že virtualizovaná prostředí jsou méně riziková v porovnání s fyzickými servery. Podle společnosti Kaspersky Lab skutečně existuje pouze velmi málo hrozeb, které napadají pouze virtuální prostředí. „Nicméně všechny viry, které ohrožují fyzické infrastruktury, jsou potenciálně nebezpečné i pro virtualizovaná prostředí,“ uvádí výše jmenovaný výrobce bezpečnostního softwaru ve své tiskové zprávě s výsledky průzkumu O+K.

Jak české firmy přistupují k zabezpečení virtuálních prostředí?

Podle průzkumu 89 % oslovených českých firem využívá jednu bezpečnostní politiku společně pro virtuální i fyzické prostředí. Podle společnosti Kapersky Lab se tak děje navzdory tomu, že použití totožné bezpečnostní strategie pro fyzické a virtuální prostředí může omezit hlavní přínos virtualizace a mít negativní dopad na snahy firem využívat efektivně IT zdroje a snížit náklady.

MMF24

Oslovené české firmy podle průzkumu prakticky nepoužívají bezagentová bezpečnostní řešení, která jsou pro virtuální prostředí výrazně výhodnější. Využívá jich jen 14 % oslovených firem a do budoucnosti toto číslo zřejmě příliš nevzroste, protože podle průzkumu implementaci bezagentových bezpečnostních řešení plánuje jen 6 % oslovených českých společností.

Pro 59 % oslovených firem je ve vztahu k bezpečnosti virtualizace nejdůležitější její zajištění, aniž by dané řešení omezovalo chod IT infrastruktury. Pro 55 % dotazovaných firem je také významná podpora centrálního řízení bezpečnosti pro virtuální i fyzická prostředí. „Ta totiž umožňuje bezpečnostní software spravovat najednou a ‚na jednom místě‘ bez nutnosti instalovat antivir na každém zařízení zvlášť,“ komentuje výsledky průzkumu Kaspersky Lab v tiskové zprávě.

Zdroj: Kaspersky Lab

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili