Hlavní navigace

Proč je pro Facebook pro firmy lepší než Google+

14. 11. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor:
Google+ Pages jsou již dostupné i pro firmy, nemohou se však rovnat podnikovým stránkám Facebooku. Vyplatí se vám jim věnovat pozornost?

Google tento týden zprovoznil Google+ Pages pro podniky. Ačkoliv jsou pro jakoukoliv firmu podnikající také v on-line prostředí nutností, stále mají v porovnání se stránkami Facebooku co dohánět. Jsme svědky první generace Google+ a síť se ještě může v průběhu času vyvinout v něco více pro podniky užitečného, nyní se však služby ani neblíží úrovni, kterou firmám nabízí Facebook.

Facebook má více aktivních uživatelů

První a nejzjevnější překážkou, které Google+ Pages čelí je počet aktivních uživatelů. Poslední odhad z konce září udává kolem 43 milionů uživatelů, zatímco Facebook využívá na 800 milionů lidí, z nichž polovina se přihlašuje denně. Zatímco technicky zaměření lidé Google+ vítají jako minimalistickou alternativu k Facebooku, zbytek světa, do kterého spadá většina vašich zákazníků, se nebude obtěžovat se zapojováním do dvou různých sítí a jejich aktivním sledováním.

Google+ postrádá klíčové služby

Stránky na Google+ byly uvedeny bez řady výhod, které by Google mohl klidně nabídnout. Schopnost prodávat produkty nebo vůbec poslouchat audio soubory stránkám na Google+ chybí a i za předpokladu, že se na těchto funkcích pracuje, je měl Google uvést v den spuštění služby. Říká se, že užší integrace Google Apps pro podniky, Google Apps pro neziskové organizace, Google Voice a dalších součástí Googlu je pravděpodobně ve fázi příprav. Je škoda, že je Google nezahrnul při uvedení, aby dosáhl většího „wow“ efektu.

Google+ neumožňuje zadávat promo akce a soutěže

Tohle je výrazný problém, který stránky Google+ svazuje v okamžiku, kdy by se měl odrážet od země. Jednou z výhod přítomnosti na Facebooku je, že zde můžete přitahovat zájem návštěvníků promo akcemi a soutěžemi. Google+ so zvolil cestu tyto funkce nepodporovat.

Google výslovně uvádí ve svých podmínkách: „nesmíte pořádat soutěže, loterie, připravovat nabídky, slevové kupóny nebo podobné promo akce přímo na stránkách Google+.“ Není zde žádný prostor pro manévrování. Prostě to nesmíte dělat. Soutěže a promo akce jsou součástí stránek většiny zapojených firem na Facebooku, které se zde snaží zavést svou značku. Postoj Google+ tak moc nedává smysl.

Google+ Pages dají více práce

Když se podíváte na složení stránky na Google+, uvidíte čtyři karty, kterými můžete oslovovat svého zákazníka. Ačkoliv nástroje pro automatické publikování, jako je HootSuite, pravděpodobně upgradují své služby i pro stránky Google+, stále budete muset obsah jako fotografie a videa na Google+ nahrávat separátně. Nemluvě o tom, že dokud nástroje pro automatické publikování tuto časově náročnou aktivitu nezajistí, se budete muset pokaždé přihlásit ke Google+, abyste mohli publikovat svůj obsah.

Videa jsou na stránkách Google+ prezentována výrazněji, takže jejich přidávání je pro dobrou podnikovou stránku v této síti nutností. Využití videa pro další účely jako např. přítomnost na YouTube není špatný nápad. Malé firmy si však budou muset vyšetřit rozpočet z jiných oblastí, aby si mohli dovolit jej vytvářet.

CS24

Počátky Twitteru jsou počátkům Google+ podobné. V době, kdy byl Twitter spouštěn, jej každý zkoumal a viděl jeho potenciál. Nestal se však „must-see“ službou, dokud na internet nepřišli mainstreamoví uživatelé. Přítomnost na Google+ je z pohledu provázanosti na samotný Google pro firmy důležitá. Věnovat se mu ale ve stejné míře jako Faceboou se nevyplatí do té doby, než se uživatelská základna rozroste o každodenní uživatele.


Autorka píše pro americký PC World, velké pojišťovací společnosti i malé podniky.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč