Hlavní navigace

Prodej LED osvětlení brzdí jeho cena

12. 1. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor:
V jakém stavu je dnes trh s LED světly, jakým směrem se ubírá a kdy čekat větší rozšíření jejich prodeje?

LED lampy představují zatím méně než 4 procenta trhu s osvětlením. Malý podíl je důsledkem cenového rozdílu oproti tradičním žárovkám. Cena kompaktních zářivek se pohybuje okolo 40-55 Kč, zatímco za LED žárovku zaplatíte přibližně 400 Kč. Očekáváme, že průnik na trh poroste až k 10 procentům v okamžiku, kdy cenový rozdíl bude méně než desetinásobný. Jakmile se cenový rozdíl zúží na méně než pětinásobek, poté předpokládáme růst na 25 procent.

Cena zůstává i nadále největší překážkou LED osvětlení ve snaze o jeho plnohodnotné uchycení na trhu. Rozvoj v oblasti LED světel má však zrychlující tempo a překonává dřívější očekávání. Trh s LED produkty se rozrůstá za hranice jednobarevného či barvy měnícího použití ke všeobecnému osvětlení, jako je zejména osvětlení domácností, firem a dokonce venkovních prostor.

Společnost Strategies Unlimited odhaduje, že trh s LED produkty překročí v roce 2012 hodnotu 5 miliard dolarů, což odpovídá průměrnému ročnímu růstu 28 % mezi léty 2008 a 2012.

Mezinárodní firmy zabývající se technologií LED věří, že do roku 2015 nastane pětinásobný pokles ceny LED světel, které se používají jako náhrada za tradiční 60W žárovky. Úspory nákladů dosažené firmami na Tchaj-wanu mohou pomoci tohoto cíle dosáhnout již v letech 2013-2014.

Hnací silou růstu trhu LED mohou být také dotace, které některé vlády nabízejí spotřebitelům na nákup LED produktů, a dále také odlehčení 800-lumenových LED lamp, které jsou navržené jako náhrada za tradiční 60W žárovky.

Potřeba snížit energetickou náročnost je hlavním motorem technologického rozvoje. Přibližně 19 % energetické spotřeby v komerčních budovách v Evropě je věnováno osvětlení. Ještě více energie (32 %) spotřebuje už pouze vytápění. Nejlepší současné LED lampy nabízejí v porovnání s obyčejnými žárovkami úsporu energie až 80 %.

Podle čeho doporučit LED lampu?

Velmi důležitou charakteristikou, kterou je třeba brát v potaz při výběru LED lampy, je její index podání barev (CRI - colour rendering index). CRI popisuje jak věrně světlo z lampy reprodukuje barvy různých objektů v porovnání s ideálním nebo přírodním zdrojem světla.

V praxi se wolframovým halogenovým žárovkám přisuzuje CRI 100. LED lampy založené na modrých čipech s luminofosfory dosahují CRI kolem 80. Zdroj světla s CRI nižším než 80 již zkresluje barevné podání. Během několika následujících let by měly být k dostání LED lampy dosahující CRI až 98.

Situace je podobná i pokud jde o provozní životnost. Tvrzení o operační životnosti mohou být mnohdy přeceněná. Na rozdíl od konvenčních lamp se u LED lamp chyba může projevit pouhým dílčím poklesem světelného výkonu, nikoli jeho zánikem. Zejména z toho důvodu je provozní životnost často uváděna jako čas, kdy dojde k poklesu výkonu pod určitou úroveň, zpravidla 70 % či 50 % původního výkonu. Od toho je odvozeno označení L70 nebo L50 v produktové dokumentaci.

Jak rychle poroste nabídka LED lamp?

Většina klíčových výrobců dnes produkuje LED lampy, u nichž je priorita kladena na zpětnou kompatibilitu s nejrozšířenějšími paticemi, které byly původně navržené pro obyčejné žárovky.

CS24

Měrný světelný výkon dosáhl bodu, kdy jsou již k dostání plnohodnotné náhrady za tradiční 40 W žárovky, zatímco LED lampy, které plně nahradí žárovky s výkonem až 100 W budou dostupné nejpozději do 1. 9. 2012. Od tohoto dne totiž platí oficiální zákaz prodeje standardních žárovek (čiré žárovky se závitem E27 s příkonem nad 7 W, pozn. red.) v Evropě. Prvotní LED lampy nebyly stmívatelné, ale produkty uvedené na současný trh již lze stmívat s pomocí standardních tlumičů navržených pro běžné žárovky.


Autorka působí jako manažerka společnosti Verbatim EUMEA pro oblast LED.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí