Hlavní navigace

Report: Common opět spojil odborníky a uživatele technologií IBM

6. 6. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Česko-slovenská konference se zahraničními řečníky přitáhla zájemce o novinky v technologiích IBM a jejich praktickém použití na jižní Moravu.

Sdružení Common ve spolupráci se společností Avnet opět po roce připravilo pro česko-slovenskou audienci konferenci o technologiích IBM a na nich postavených řešeních.

Letos se konala hotelu Galant v jihomoravském Mikulově a podobně jako v předešlých letech účastníkům přinesla přednášky a prezentace českých i zahraničních zástupců společnosti IBM, jejího distributora, firmy Avnet, partnerů a zákazníků, ale i zástupců z akademické sféry.

Všechno, co jste chtěli vědět o technologiích IBM, ale báli jste se zeptat, i tak by se dal shrnout program celé akce, který trval téměř tři dny, a přiblížil nové technologie nejen z oblasti procesorů, serverů a storage, ale také nové verze operačních systémů, databází a dalšího softwaru.

Účastníky lákaly letošní novinky jako operační systém IBM i 7.3, rozvoj platformy Linux on Power i inovace z oblasti ukládání a vysoké dostupnosti dat. Na své přišli i zájemci o programování a tvorbu aplikací, kteří se kromě fundovaných přednášek mohli zúčastnit i dvou nedělních specializovaných workshopů na regulární výrazy a PostgreSQL.

Praktické využití technologií IBM pak ilustrovaly zkušenosti z reálného nasazení u referenčních zákazníků – například správa dokumentů a tiskových výstupů v Prvé stavebné sporiteľně, nebo zavedení PostgreSQL v České pojišťovně.

Účastníky setkání v pondělí přivítali předseda sdružení Common pro ČR Igor Novotný (uprostřed) spolu s předsedou sdružení pro SR Dagem Ulehlou a šéfem divize IBM v Avnetu Martinem Janečkem (vlevo).

Účastníky setkání v pondělí přivítali předseda sdružení Common pro ČR Igor Novotný spolu s předsedou sdružení pro SR Dagem Ulehlou a šéfem divize IBM v Avnetu Martinem Janečkem.

Přednáškovou část zahájil Petr Havlík z IBM, který mluvil o strategii firmy a o vývoji jejích technologií pro moderním IT. Zdůraznil, že IBM s hardwarem rozhodně nekončí, naopak do něj investuje miliardy dolarů.

Petr Pavlík z IBMStrategií IBM jsou kognitivní systémy (technologie Watson), druhým pilířem je cloud, pro který chce výrobce otevřít celé své portfolio, třetím pilířem je zaměření na jednotlivá odvětví. Hlavními motory růstu budou podle IBM data, mobilita a sociální média a cloud. Hodnotu v nich schovanou poskytuje analytika a ta je závislá na hardwaru, proto IBM potřebuje špičkové servery a storage, dodal Petr Havlík. V HW IBM investuje zejména do flashových storage systémů a softwarově definovaných storage.

Alison Butterill, která měla navazující přednášku, dodala, že v sociálních sítích IBM spolupracuje např. s Twitterem s cílem pomoci firmám zlepšovat zákaznickou péči. V kognitivní analytice ukázala, jak Watson pomáhá v oblasti medicíny, ale i jak jeho schopnosti mohou čerpat všichni vývojáři skrze platformu Bluemix.

Aktuálně jsme podle IBM v období na přelomu doby cloudu a období optimalizovaných systémů pro typické pracovní úlohy. Co přijde dál? Budoucností podle IBM Research mohou být karbonové nanotuby, grafen nebo kvantové procesory.

Alison Butterill poté vzpomenula historický vývoj IT a upozornila na vyvstávající paradigma – ze světa cloudu a mobility se přesouváme do budoucího světa „dat na hraně“ (nestrukturovaných a nepoznaných dat), kde 90 % informací vytvořených v posledních deseti letech nikdo nepoužil a 60 % dat ze senzorů ztrácí hodnotu v milisekundách. Do roku 2017 má výpočetní a úložná kapacita všech smartphonů překonat servery a storage.

Alison Butterill z IBM

Poté Butterill shrnula strategii Power Systems, která se letos zaměřuje na schopnosti integrace dat s analytikou a kognitivními systémy, dále na modulární cloudovou ekonomiku (privátní, hybridní a veřejné cloudy) a na ekosystém otevřených inovací (otevřené standardy, open-source, Open-Stack a platforma OpenPower).

Kromě loni uvedeného operačního systému AIX ve verzi 7.2 se v přednášce dále zaměřila na hlavní novinky letos v dubnu představeného OS IBM i 7.3. Zdůraznila, že „IBM i nemizí, naopak jde o rostoucí, zdravý byznys“. Naznačila, že společnost už pracuje na verzi 7.4 a rozpracovává 7.5, i když oficiální značení neprozradila.

Alison Butterill dále vypíchla, že kromě nativních řešení IBM i umožňuje provozovat i open-source řešení, ale i ostatní aplikace/databáze díky linuxové virtualizace. Systém označila za „all inclusive,“ což je podle ní výhoda i nevýhoda, protože se na všechny jeho možnosti často zapomíná.

Přednáška Alison Butterill z IBM

Strategie IBM i se soustředí na řešení, proto výrobce úzce spolupracuje s ISV. Butteril podtrhla, že jde o otevřenou platformu, a že IBM klade důraz na integraci (a v těsné souvislosti s ní na bezpečnost).

Z hlavních novinek vypíchla snazší vhled do historických obchodních dat a jejich analýzu a projekci do budoucna včetně vylepšení OLAP vestavených do DB2. Dále akcentovala „inteligentní zabezpečení“, které spojuje aktuální autoritu s politikami, a širší možnosti aplikačního vývoje (RPG a open-source).

Z dalšího programu

Mezitím se rozběhly prezentace v dalších sálech. Navštívili jsme prezentaci Jana de Puttera ze společnosti Lansa. Představil nástroj Visual Lansa pro vývoj webových aplikací. Používá jediný jazyk – RDML (Rapid Development and Maintanance Language) s vlastním centralizovaným repository.

Jan de Putter, LansaVisual Lansa je nezávislý na prohlížečích a platformách a pro vytvoření aplikace není nutné napsat jediný řádek kódu, uvedl de Putter. Podle Jana de Puttera jde o alternativu, která je rychlá a šetří organizacím peníze nejen na vývoj, ale hlavně na správu webů. Partnerem Lansy v ČR je BIZ Data.

Další pondělní odpolední přednášky byly věnované například srovnání virtualizačních technologií PowerVM, PowerKVM, VMware Docker, novinkám v platformě OpenPower, systémech IBM Power nebo HPC řešení. Zvláštní prezentace pak byly věnovány databázím či oblastem bezpečnosti a zálohování.

ICTS24

První den – v neděli – zakončil koncert kapely Secret Session, která zahrála hudbu z éry květinových dětí. Na své si přišli příznivci blues, balad i hard rocku. Pondělní neformální program osvěžilo vystoupení netradiční cover band kapely Pink Floyd Acustic Duo, která se narozdíl od jiných revivalů nesnaží co nejvíce přiblížit svému vzoru, ale vyjádřit originalitu hudby v netradičních aranžích a úpravách.

Zdroj: ChannelWorld, Avnet

Čtěte dále

Arrow Electronics uzavírá celoevropskou smlouvu se společností Omnissa
Arrow Electronics uzavírá celoevropskou smlouvu se společností Omnissa
Salesforce: Šéfové IT oddělení mají obavy o data, jen desetina plně implementovala AI
Salesforce: Šéfové IT oddělení mají obavy o data, jen desetina plně implementovala AI
N-able: Více než čtvrtina firem hledá svého ajťáka přes rok
N-able: Více než čtvrtina firem hledá svého ajťáka přes rok
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci