Hlavní navigace

Samostatné skenery nejsou ohrožený druh

11. 7. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor:
V době multifunkcí se může zdát, že samostatné skenery se staly ohroženým druhem. Ve skutečnosti se však přesunuly do specifických částí trhu. U kterých zákazníků lze se skenery uspět?

V době multifunkcí se může zdát, že samostatné skenery se staly ohroženým druhem. Zabírají zbytečně místo, neumí tisknout, kopírování s nimi je komplikovanější, protože je k němu třeba využít ještě zapnutý počítač, většinou nepodporují síťové skenování a kdesi cosi. Přesto se ale prodávají a přesto se prodávat ještě hodně dlouho budou. Jenže ne všechny.

Možná to bude znít až trochu absurdně, ale pojďme si nejprve definovat, co to vlastně takový skener je. Obecně lze konstatovat, že skener je zařízení určené k digitalizaci dokumentů a obrazových materiálů. Dokumentem přitom může být list papíru, štos papírů anebo také třeba kniha nebo časopis. Pod pojmem obrazový materiál lze pak chápat jak fotografie, nejrůznější obrázky (třeba i od malých dětí, které si chceme archivovat) anebo třeba negativy, a to nejen z analogového fotoaparátu ale také třeba z mikroskopů či specializovaných měřících přístrojů. Skener naopak není kopírka. Tuto funkci nabízí pouze ve spojení s doplňkovým softwarem a tiskárnou a z tohoto důvodu bude vždy pro kopírování dokumentů lepší využít multifunkční zařízení.

Teď, když jsme si definovali skener, se pojďme podívat na to, kdo dnes skener potřebuje a co od něj vlastně čeká. Popravdě, velká část uživatelů totiž hledá spíše kopírku, která umí i skenovat a ne skener, který umí i kopírovat. Kdo ale hledá určitě primárně skener, jsou fotografové a specializovaná pracoviště, která mají za úkol digitalizovat negativy. To je obecně oblast, ve které si klasické multifunkce moc dobře nevedou. Dianástavec je totiž konstrukčně spíše zbytečně drahou komplikací, kterou většina lidí nevyžaduje.

Kdo kupuje skenery

Další skupinou uživatelů skenerů jsou studenti, advokáti a obecně všichni, kdo potřebují skenovat dokumenty na cestách. Zatímco multifunkci do tašky od notebooku vměstnáte asi jen těžko, u skeneru s LED technologií a napájením z USB portu pochodíte už řádově lépe. Cenově na tom přitom nebudete vůbec špatně, LED skenery dnes můžete nabídnout za ceny lehce nad hranicí tisíce korun. Přenosné skenery se přesto moc často nenosí, protože je nahrazují kompaktní fotoaparáty a fotoaparáty mobilních telefonů. Z nich však nejste schopni pořídit obsah, který by se dal snadno reprodukovat na papír. Pokud si tak chcete „okopírovat“ smlouvu či poznámky z přednášky s tím, že si je pak budete tisknout, je přenosný LED skener jediná rozumná varianta (tedy kromě fyzického vypůjčení a následného vrácení dokumentů).

Přesně na opačné straně cenového spektra stojí profesionální skenery. Ty můžeme rozložit v zásadě na dvě skupiny. Bubnové skenery pro profesionální grafická studia s důrazem na co nejkvalitnější a hlavně co nejvíce barevně věrnou digitální interpretaci skenovaného dokumentu či fotografie, a profesionální dokumentové skenery pro co nejrychlejší a nejvíce samoobslužnou digitalizaci dokumentů, obvykle doplněnou i o OCR (tj. rozpoznávání písma a převod dokumentu na digitalizovaný text se zachovaným rozložením stránky).

Skenery s budoucností

A právě tato poslední skupina skenerů má vůbec největší a nejzářivější budoucnost. Prodeje zde dokonce možná porostou, protože podobné zařízení potřebuje čím dál tím více firem i organizací státní a veřejné správy. Kupříkladu v pojišťovnách proto existují i specializovaná skenovací oddělení, která nedělají nic jiného, než že celé dny digitalizují přijaté návrhy smluv. Z formulářů vyplňovaných hůlkovým písmem pak převádějí, obvykle automatizovaně, vyplněná políčka do příslušných kolonek přímo v informačním systému. Totéž se děje na úřadech s žádostmi o vystavení občanských průkazů, řidičských průkazů, technických průkazů, atd.

Digitalizace dokumentů je nyní zkrátka „in“ a ještě hodně dlouhou dobu bude. Navíc digitalizace postoupila i do knihoven, archivů, a dalších míst. To jsou všechno oblasti, kde si multifunkce ani „neškrtnou,“ protože je důraz kladen na profesionální a bezproblémové podavače dokumentů, které zajistí automatické podávání listů různých velikostí vždy na stejná místa bez sebemenšího pootočení dokumentu. Organizace, které je využívají, si nemohou dovolit zmačkání či natržení papíru, což se u levnějších podavačů v multifunkcích někdy může stát.

Důležitá je také kapacita těchto automatických podavačů. Čím je menší, tím méně je skener samoobslužný a tím menší bude jeho hodinový výkon. V knihovnách a archivech je zase kladen důraz na plnohodnotné skenování knih bez porušení vazby a bez nežádoucích stínů a deformací obrazu – tedy na design víka i těla skeneru. To jsou všechno věci, které se u multifunkcí tolik neřeší, protože je u nich naopak podstatnější tisková část.

Channelworld_ozveny

Podtrženo a sečteno, samostatné skenery jsou důležité a v řadě aplikací jsou jednoznačně lepší než multifunkce. Většina uživatelů, zejména pak domácností, dnes ale potřebuje právě multifunkce – na kopírování poznámek ze školy, receptů, na občasné skenování starších fotek anebo třeba článků z  časopisů, obrázků z papírových knih či učebnic a v neposlední řadě ve firemních aplikacích – na občasné skenování smluv, dopisů, faktur apod.


Autor je nezávislým konzultantem a publicistou. Zajímá se především o moderní (nano)technologie a management.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Výkonné monitory Philips pro práci a videokonference
Výkonné monitory Philips pro práci a videokonference
MMD si nachystalo nové monitory pro náročné spotřebitele, profesionály i hráče
MMD si nachystalo nové monitory pro náročné spotřebitele, profesionály i hráče
Náplně do tiskáren: alternativy hroutí výnosný byznys
Náplně do tiskáren: alternativy hroutí výnosný byznys