Hlavní navigace

TD Synnex: Pět klíčových trendů a příležitostí na trhu IT

1. 3. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Fotolia © bloomua
Na obzoru jsou nové vertikální trhy i příslib všeho jako služby.

Společnost TD Synnex zveřejnila Global Technology Ecosystem Benchmark Report, v němž definuje klíčové trendy a příležitosti v IT ekosystému pro letošní rok a blízkou budoucnost.

Tato zpráva je důležitým milníkem pro definování a pochopení toho, co se odehrává v globálně propojeném IT ekosystému,“ zdůrazňuje ředitel pro strategii společnosti TD Synnex Sergio Farache.

Jedním z překvapivých poznatků podle analytiků je, že IT prodejci nesdílejí všeobecné nadšení pro virtuální či rozšířenou realitu a ve svých rozvojových plánech s těmito technologiemi příliš nepočítají.

Průzkum dle TD Synnexu pokrýval řadu témat od růstových strategií, blížících se obchodních výzev, analýzu potřeb zákazníků až po plánované strategické investice. Základním výstupem průzkumu je následujících pět klíčových zjištění:

Co se dozvíte v článku
  1. 1) Nové vertikální trhy na obzoru
  2. 2) Investice do vzdělání
  3. 3) Cloud jako hegemon
  4. 4) Zákazníci chtějí vše jako službu
  5. 5) Virtuální realita jako promarněná příležitost?

1) Nové vertikální trhy na obzoru

Průzkum odhalil, že ve strategických plánech prodejců se počítá se vstupem na nové vertikální trhy, jejichž důležitost by měla v příštích třech letech významně růst. Jedná se především o finanční služby, veřejný sektor, vzdělávání, zdravotnictví a ESG.

Více než dvě třetiny oslovených počítají s tím, že do některého z těchto segmentů vstoupí. Zároveň ale reselleři počítají s tím, že poskytování technologických řešení v těchto segmentech vyžaduje specializované odborné znalosti, kvůli nimž bude nutné spolupracovat s jinými partnery (67 % respondentů zvažuje společný postup s jiným partnerem).

2) Investice do vzdělání

Téměř tři čtvrtiny prodejců prohlašují, že největší díl jejich investic bude v nejbližších dvou letech směřovat do získání znalostí, kompetencí a certifikací v oblastech, které zákazníci požadují.

V první pětce nejčastěji zmiňovaných respondenty podle TD Synnex patří řízené služby, zabezpečení sítí, odborné služby, servery a úložiště, hybridní cloud.

3) Cloud jako hegemon

V technologických kategoriích, na které se chtějí prodejci nejvíce soustředit, podle studie jednoznačně vítězí cloud. V nejbližších dvou letech chtějí ještě dále posílit své nabídky v segmentech jako je nasazení cloudu, cloudová integrace, multicloudová správa apod.

4) Zákazníci chtějí vše jako službu

TD Synnex odhalil, že zákazníci vysílají v posledních letech jasné signály, že požadují flexibilitu v platebních podmínkách. A prodejci se shodují v tom, že v příštích dvou letech budou modely „as a service“ výrazně implementovány do jejich nabídek.

Jednoznačný trend ke spotřebě IT jako službě podle expertů povede k tomu, že většina tržeb prodejců bude právě z opakujících se plateb.

5) Virtuální realita jako promarněná příležitost?

Odborníci poukazují také na to, že na rozdíl od důrazu na získávání dovedností, rozšiřování portfolia a snahy vstoupit na nové vertikální trhy jsou udržitelnost a nově vznikající technologie na seznamu priorit pro vývoj řešení a obchodní investice nízko.

CS24

Analýzy přitom odhadují, že do roku 2024 se příležitosti na trhu AR/VR vyšplhají na 800 miliard dolarů, přičemž 50 % těchto příjmů je spojeno s technologickými platformami a hardwarem.

Zdroj: TD Synnex

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %