Hlavní navigace

Vysoká úroveň zabezpečení v podobě USB klíčenky? MyTalkey chce prorazit jednoduchostí

27. 11. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Ostravský startup chce prorazit v oblasti šifrování e-mailové komunikace a souborů díky jednoduchosti na úrovni plug and play.

Primárním cílem českého projektu MyTalkey je šifrování e-mailové komunikace, sekundárně pak zajišťuje šifrování jakýchkoliv souborů s prvotním zaměřením na firemní data obsahující citlivé informace o zákaznících či know-how.

Za startupem stojí Radim Hofrichter, majitel makléřské firmy, který hledal zabezpečení firemních dat a e-mailů, a Vladimír Lazecký, dlouholetý expert na bezpečnost IT a ochranu informací.

Na začátku projektu si Vladimír Lazecký kladl otázku jak to, že nikdo nepoužívá obrovské množství dostupných nástrojů pro šifrování e-mailů a dat. Podle něj jsou tato řešení těžce srozumitelná a jejich nasazení a správa jsou především pro střední a menší firmy příliš komplikované. Nehledě na domácí uživatele.

Lazecký přiznává, že obecně lidé šifrují málo. Výjimkou jsou korporátní uživatelé, jenže nevýhodou podnikových řešení je podle Lazeckého vzájemná nekompatibilita – předávat šifrovaná data mezi firmami je tak obtížné.

Radim Hofrichter dodal, že u šifrování na úrovni poskytovatelů cloudových a e-mailových služeb vzniká další problém, že data nejsou chráněna proti jejich internímu úniku. S tím souvisí i to, že klíč nemá vlastník dat, ale poskytovatel, a že k poskytovateli tečou data nešifrovaná.

Hardwarové šifrování v USB klíčence

Cílem MyTalkey je šifrování co nejvíce zjednodušit a usnadnit použití. Jde o hardwarové šifrovací zařízení, bez jehož zasunutí do USB se k zašifrovaným datům podle Hofrichtera nikdo nedostane.

Vladimír Lazecký, MyTalkeyAktivace hardwarového klíče je ještě podmíněna zadáním hesla na PC při prvním zapojení. Šifrování probíhá na zařízení velikosti USB flashky, a dodavatel tak nedisponuje ani hesly, ani daty uživatele.

Zařízení používá dvojité (asymetrické a symetrické) šifrování. Použití je rychlé na úrovni plug&play, či v tomto případě plug&mail. Podle Hofrichtera proto nekoliduje s dalším použitým softwarem.

Pro službu šifrování e-mailové komunikace je zatím nutné používat desktopovou verzi MS Outlook 2007 a novější. V pokročilé fázi testování jsou klienti pro Apple Mail a Mozilla ThunderBird. Data lze šifrovat pouze na Windows Vista a novějších. Řešení pro mobilní platformy by podle Lazeckého mělo být dostupné během příštího roku.

Ceny a obchodní model

Zařízení se službou pro šifrování souborů nabízí MyTalkey za jednorázovou platbu 1 725 Kč bez DPH. Pro získání šifrování e-mailů se platí předplatné ve výši 248 Kč bez DPH měsíčně.

Zatím MyTalkey prodává své řešení přes svůj web a začíná teprve jednat s distributory pro jeho uvolnění do širšího prodeje (především přes e-shopy).

soutez_casestudy

V první fázi chce MyTalkie oslovovat SMB a volné profese – zejm. advokáty, účetní či finanční poradce, kteří často nakládají s citlivými daty klientů.

Zdroj: ChannelWorld, MyTalkey

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?