Hlavní navigace

Zelené HP? Seznamte se s koncepcí ekologicky odpovědného tisku

25. 3. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Společnost HP představila na tiskové konferenci environmentální strategie, budoucnost udržitelného tisku a současné trendy v této oblasti.

Bruno Zago, enviromental manager, HP EMEAHistorii environmentálního přístupu HP představil Bruno Zago, enviromental manager, HP EMEA. Výrobce začal s recyklací svých produktů v roce 1987 a v roce 2011 se v hodnocení ekologičnosti umístil na druhém místě z 500 největších amerických firem.

Prezentace Jeffa Waltera, ředitele pro udržitelnost životního prostředí a společenské inovace, IPG HP, byla zaměřena na cesty zodpovědného přístupu. V roce 1991 výrobce spustil program Planet Partners, který pomáhá recyklovat zákazníkům v 50 zemích světa včetně České republiky.

Od roku 1991 bylo díky tomu recyklováno více než 320 milionů tiskových kazet a tonerů od HP. V roce 2009 dosáhlo údajně množství stažených a znovu recyklovaných tiskových kazet v rámci tohoto programu téměř 180 tisíc tun.

Environmentální strategie HP se opírá o program Design for the Environment (DFE), v rámci jehož se výrobce od roku1992 snaží hledat způsoby, jak snížit dopad svých produktů na životní prostředí. V zásadě se zaměřuje na energetickou účinnost, inovace materiálů a jejich recyklovatelnost.

Kromě samotné recyklace je cílem snižování spotřeby energie při výrobě i užívání produktů a omezování produkce skleníkových plynů. Prodejním argumentem pak má být jak snižování nákladů klienta, tak lepší přístup k životnímu prostředí.

Jak spočítat dopad na životní prostředí a vytvořit zelený plán

Dave Lobato, enviromental program manager, IPG HP, upozornil na možnost nastavení zeleného IT plánu pro tisk na www.hp.com/go/greenITplan, kde lze krok za krokem vytvořit postup pro správu tiskového prostředí a nastavit strategie pro úsporu a snížení dopadů na životní prostředí. Množství vyprodukovaného CO2 v organizaci lze pak vypočítat přes kalkulátor dostupný na www.hp.com/go/carbonfootprint. Nástroje pro snižování dopadů HP dodává pod brandem EcoSmart.

Artur Khodzhaev, zástupce ruského mobilního operátor VimpelCom, a Jeff Walter, ředitel pro udržitelnost životního prostředí a společenské inovace, IPG HPObecně dnes HP dosáhlo o 46 % energeticky úspornějších tiskových produktů v porovnání s rokem 2005 a trojnásobného růstu recyklovaných plastů použitých v tiskárnách HP od roku 2007.

Do roku 2015 chce mít HP nejméně 50 % značkového papíru HP certifikováno FSC (certifikace, jež má dohlížet na „zodpovědnou“ spotřebu dřeva a zdrojů při výrobě papíru) a sbírat alespoň 30 % svého použitého spotřebního materiálu od zákazníků.

CS24

Klienti, kteří kontaktují HP, si mohou na náklady výrobce nechat odvést použitý spotřební materiál, který je následně recyklován. Jednou ze služeb je i výkup výpočetní techniky, kterou již klient nevyužívá. HP následně pro jednotlivé komponenty údajně najde nové využití.

Pražského setkání se zúčastnili také Stuart Neumann, analytik Verdantix, analytické firmy zabývající se hodnocením environmentálních aspektů a udržitelnosti v ICT, a Artur Khodzhaev, zástupce ruského mobilního operátor VimpelCom, který je dlouholetým klientem HP.

Zdroj: HP, ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Výkonné monitory Philips pro práci a videokonference
Výkonné monitory Philips pro práci a videokonference
Náplně do tiskáren: alternativy hroutí výnosný byznys
Náplně do tiskáren: alternativy hroutí výnosný byznys
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
MMD si nachystalo nové monitory pro náročné spotřebitele, profesionály i hráče
MMD si nachystalo nové monitory pro náročné spotřebitele, profesionály i hráče
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné