Hlavní navigace

Check Point: Emotet útočil na více než 11 % českých organizací, využívá válečná témata

14. 3. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Fortinet
Česká republika se i v únoru řadila mezi kyberneticky méně bezpečné země, naopak na Slovensku je co do kyberútoků relativně bezpečno.

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point Software Technologies, zveřejnil zveřejnil Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého byl v únoru nejrozšířenějším malwarem Emotet.

Naopak ústup zaznamenal Trickbot a také zranitelnost Log4j, která na konci roku 2021 rozpoutala pandemii kyberútoků. Check Point zároveň upozorňuje, že největšímu množství kyberútoků čelí nadále vzdělávací a výzkumné organizace.

Vydán byl i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika patřila v únoru mezi méně bezpečné země a obsadila 37. pozici. Naopak Slovensko se umístilo až na konci tabulky a s 92. pozicí patřilo mezi bezpečnější země.

Pozor na emotivně laděné e-maily

Experti dále upozorňují, že kyberzločinci se snaží zneužívat také konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, aby nalákali uživatele ke stažení škodlivých příloh. A právě nejrozšířenější únorový malware Emotet použil přesně tuto taktiku.

Řada malwarů, včetně Emotetu, se snaží využít zájmu veřejnosti o rusko-ukrajinský konflikt. Vidíme e mailové kampaně, které lákají na válečná témata a snaží se přimět uživatele ke stažení škodlivých příloh,“ říká Tomáš Růžička, SE Team leader v Check Pointu.

Proto buďte velmi obezřetní a vždy pečlivě zkontrolujte, zda je e-mailová adresa odesílatele autentická, dávejte si pozor na pravopisné chyby a neotevírejte přílohy a neklikejte na odkazy, pokud si nejste stoprocentně jisti, že je e-mail bezpečný,“ podotýká.

Emotet a FormBook jsou stále aktivními hrozbami

Check Point zjistil, že škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podnikové sítě vévodil v únoru znovu Emotet, který měl dopad na 5 % organizací po celém světě. Na druhou příčku povyskočil FormBook s dopadem na 3 % společností. Glupteba na třetím místě ovlivnil 2 % podniků.

Škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podniková mobilní zařízení podle kyberbezpečnostních analytiků vládl nově XLoader, následovaly xHelper a AlienBot.

Check Point také analyzoval nejčastěji zneužívané zranitelnosti. Kyberzločinci se pro útoky na podnikové sítě snažili zneužívat nově především zranitelnost „Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure” s dopadem na 46 % organizací.

Na druhé místo klesla obávaná zranitelnost „Apache Log4j Remote Code Execution“ s dopadem na 44 % společností a Top 3 uzavírá zranitelnost „HTTP Headers Remote Code Execution“ s dopaden na 41 % organizací.

V ČR řádí i SnakeKeylogger

Společnost analyzovala i malware útočící na podnikové sítě v České republice. Emotet nadále dominuje a jedná se o jasně nejvýraznější hrozbu pro místní organizace, která měla dopad na více než 11 % českých podnikových sítí.

Channelworld_ozveny

Naopak dopad modulárního botnetu Trickbot klesl v ČR oproti lednu na méně než polovinu. Mezi nejnebezpečnější hrozby pro české organizace patřil i v únoru FormBook a velmi rázně se do žebříčku vrátil i zlodějský malware SnakeKeylogger.

Zdroj: Check Point Software Technologies

Nové články do mailu

 

Chcete mít každý týden přehled o informacích pro resellery, dodavatele služeb a profesionály v prodejním kanále IT a CE? Objednejte si náš mailový servis. Objednat si lze i newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze serverů vydavatelství Internet Info.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

N-able: K přechodu na MSP služby motivují hlavně výpadky IT
N-able: K přechodu na MSP služby motivují hlavně výpadky IT
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice