Hlavní navigace

Check Point: Kyberzločinci a hacktivisté využívají ke svým aktivitám aplikaci Telegram

7. 3. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Check Point
Většina skupin na Telegramu podle odborníků nabízí novinky a zpravodajství, často ovšem šíří neověřené informace. Množí se i podvody a snaha okrást uživatele, kteří chtějí podpořit Ukrajinu.

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point Software Technologies, už dříve upozornil na 196% nárůst kyberútoků na ukrajinskou vládu a vojenský sektor během prvních tří dnů války. Zároveň varoval uživatele, že se množí podvodné e-maily, které se snaží parazitovat na pomoci Ukrajině.

Komunikační aplikace Telegram byla podle expertů v minulosti hojně využívána například při prodeji falešných koronavirových certifikátů a testů. Nyní je možné sledovat, jak je Telegram masivně využíván pro aktivity související s válkou.

Check Point už v první den války zaznamenal šestinásobný nárůst telegramových skupin věnovaných konfliktu. Celkem 71 % telegramových skupin věnovaných válce podle analytiků sdílí novinky a zprávy, ale často šíří neověřené informace.

Necelá čtvrtina (23 %) skupin se snaží koordinovat kybernetické útoky na Rusko a ruské cíle, zejména se jedná o DDoS útoky. Jen 4 % se dle Check Pointu zaměřují na podporu Ukrajiny a žádají příspěvky v kryptoměnách. Některé skupiny ale vypadají podezřele a v řadě případů se jedná o podvod.

Kyberútoky na ruské cíle

Check Point dále uvádí, že hacktivisté si Telegram vybrali pro komunikaci a sdílení kybernetických zbraní a nástrojů a snaží se přes něj koordinovat své útoky na ruské cíle.

Od začátku války podle odborníků vznikají každý den desítky dalších podobných skupin, některé mají dokonce více než 250 000 uživatelů. Přibližně 23 % skupin na Telegramu souvisejících s válkou vyzývá hackery, IT profesionály a další IT „fanoušky“ ke kyberútokům na ruské cíle.

Skupiny podle výzkumné skupiny Check Pointu slouží ke koordinaci útoků, informují o cílech a sdílí výsledky. Zároveň nabízí i různé nástroje a rady nebo pomoc při útocích. Nejčastěji experti evidují DDoS útoky.

Kyberzločinci zneužívají válku k podvodům a krádežím

Registrujeme nejrůznější iniciativy, skupiny a stránky, které se snaží vybírat peníze na pomoc Ukrajině,“ říká Miloslav Lujka, country manager Czech Republic, Slovakia & Hungary z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Pokud se chystáte také přispět, buďte obezřetní a pečlivě si zkontrolujte a ověřte, jestli se jedná skutečně o legitimní aktivitu a kdo za ní stojí. Protože krize vždy lákají i zločince a podvodníky,“ upozorňuje.

MMF24

Podle Lujky společnost Check Point eviduje nejrůznější podvodné e-maily a skupiny na Telegramu, které na pomoci Ukrajině parazitují a snaží se uživatele okrást. „Některé podezřelé skupiny mají i desítky tisíc členů,“ dodává.

Zdroj: Check Point Software Technologies

Nové články do mailu

 

Chcete mít každý týden přehled o informacích pro resellery, dodavatele služeb a profesionály v prodejním kanále IT a CE? Objednejte si náš mailový servis. Objednat si lze i newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze serverů vydavatelství Internet Info.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu