Hlavní navigace

DNS na předvánoční večeři servírovala novinky v HPC

15. 12. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: DNS
Předvánoční večeři spojenou s představením novinek z konference Supercomputing 2015 a příklady nasazení procesorů IBM Power pro oblast HPC připravila DNS.

V podvečer 8. 12. v restauraci Il Primo Piatto v Praze 4 uspořádala DNS spolu s IBM pro partnery vánoční předvánoční večeři zaměřenou na HPC.

Petr Plodík, business unit manager divize Lenovo & IBM, DNSPartnery uvítal Petr Plodík, business unit manager divize Lenovo & IBM v DNS, který předal slovo kolegovi Aleši Komárkovi, aby shrnul své dojmy z konference Supercomputing 2015 z texaského Austinu.

Ten si trochu postesknul, že novinek v hardwaru bylo letos poměrně málo a většina prezentovaných technologií výrobci oznámili před rokem a dříve.

Z prezentovaných zajímavostí zmínil velmi výkonné paměti Hybrid Memory Cube, které Intel představil se firmou Micron. Zaujal ho také 1U serveru Supermicro se 4 výpočetními nody, do kterých se dají osadit grafické adaptéry pro podporu výpočtů.

Aleš Komárek, DNSDále Aleš Komárek vzpomenul, že na SC 2015 byly výrazně zastoupené firmy z oblasti chlazení a napájení. „Je to jedna z mála oblastí, kde se dá ještě dosahovat nějakého pokroku a konkurenčních výhod,“ uvedl Komárek k potenciálu těchto segmentů v HPC.

V oblasti storage pak obsah konference naznačoval, že flashová řešení se stávají standardem a do dalších let můžeme očekávat podstatně ostřejší nástup PCIe SSD.

Předvánočního setkání se zúčastnili i zástupci partnerské společnosti IT4Innovations, která na SC2015 měla vlastní stánek a podle žebříčku 500 největších clusterů HCP je na 48. místě na světě.

Filip Staněk, IT4InnovationsPozornosti Filipa Staňka z IT4i např. neuniklo, že Intel zde propagoval svou interconnect architekturu Omnipath. Komunikační vrstva dosahuje 100Gb/s s velmi nízkými latencemi. Situace na trhu, kde léta dominoval Mellanox se svým InfiniBandem se nyní může změnit.

Navíc třetí relativně nový hráč – Bull (dnes Atos) vyvíjí také vlastní interconnect řešení se 100GBit/s a k tomu zde Arista představila 26Gbitový ethernetový standard, který by mohl být pro zákazníky zajímavý z pohledu nižší ceny.

Za zajímavé „záblesky budoucnosti“ ze Supercomputing 2016 lze považovat non-volatililní paměti, multijádrová řešení a rozšíření SSD. Tyto technologie mají podle IT4Inovation do budoucna potenciál změnit segment HPC. Kupříkladu v soutěži o gadget roku na SC 2015 vyhrál právě projekt, který zkoumal možnost využití procesorů ARM v HPC.

HPC podle IBM

Radek Špimr z IBM poté shrnul výše zmiňované trendy v oblasti HPC a věnoval se možnostem nasazení procesorů IBM Power, které využívají různé projekty po celém světě. Některé již uzavřely s IBM kontrakty na servery Power8 či až budoucí Power9 pro své HPC projekty. Jsou mezi nimi i partneři, kteří na procesorech Power staví své vlastní servery.

IBM se skrze Power snaží adresovat 5 oblastí:

  1. Hybridní computing - směr slučování s grafickými adaptéry kvůli zvýšení výkonu při omezení nároků na energii a jednak akcelerátory (CAPI).
  2. HPC v oblasti cloudu, který má velké nároky na škálovatelnost, ale také na zabezpečení kvůli regulacím.
  3. Bigdata/IoT (paralelní souborové systémy, middle ware a mobiita)
  4. Výkon a spotřebovaná energie
  5. Vyladěný software pro různé pracovní zátěže

 

Radek Špimr, IBMNejčastějšími oblastmi, kde se HPC podle zkušeností IBM využívá, jsou projektování pomocí počítače, humanitní vědy, finanční služby, energetika a environmentální vědy. Každá z těchto oblastí má přitom odlišné požadavky na počet jader, IOPS, latenci sítě, propustnost a kapacitu paměti, dodává Špimr.

V rámci konsorcia OpenPower zdůraznil spolupráci s firmou Nvidia. V příštím roce bude možné její karty připojit k serverům Power přes NVLink (nyní přes PCI sběrnici) a o rok později se chystá vylepšené CAPI a druhá generace NVLinku.

DNS na předvánoční večeři servírovala novinky v HPCZávěrem své přednášky Radek Špimr uvedl, že ve světě HPC začínají převládat specializovaná řešení. Stále větší úlohu v HPC hraje software a se zesložiťujícím se prostředím rostou nároky na dovednosti operátorů. Rostoucí roli bude hrát také regulace (ochrana před zneužitím velkého výkonu).

Rudolf Hruška z IBM následně představil novinky v oblasti storage. Zúčastněným partnerům vysvětlil, v čem se liší úložiště pro HPC od běžných storage (kapacita, rychlost přístupu k datům atd.). Zdůraznil nutnost používat SSD, HDD a pásky pro různé typy využití. Vysvětlil také modelovou architekturu úložišť IBM pro HPC (vysoký výkon a vysokou kapacitu).

soutez_casestudy

Luboš Korbel ze StorageOne poté shrnul zkušenosti s nasazením Storwize V7000 U na ČVUT v Praze. Přednáškovou část zakončil Lubomír Kvapil z DNS a poté již následovala diskuze při předvánoční večeři.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?