Hlavní navigace

IDC: Digitalizační projekty zvyšují tempo růstu globálního trhu služeb

22. 5. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Olivier Le Moal - Fotolia.com
Podle analytiků z IDC není náhoda, že v rámci globálního trhu IT a podnikových služeb nejsilněji roste projektový segment, který zahrnuje velké digitální iniciativy v podnicích a dalších organizacích.

Společnost IDC uvádí, že globální hodnota trhu IT a podnikových služeb dosáhla ve druhém pololetí 2017 částky 502 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 3,6 %. Investice za celý rok 2017 pak skončily těsně pod hranicí 1 bilionu dolarů a vyrostly meziročně o 4 %.

IDC dodává, že tento růst mírně překonal loňský nárůst globálního HPD, což podle analytiků svědčí o vyšším sebevědomí podniků, pozitivním ekonomickém výhledu, ale také o naléhavosti potřeby plošné digitalizace.

Digitalizace přeje velkým projektům 

Nejsilněji rostoucím segmentem byly projektově orientované služby, což podle IDC koresponduje s trendem digitální transformace právě prostřednictvím velkých projektů. Tento segment ve druhém pololetí vyrostl o 4,6 % na 186 miliard dolarů, za celý rok pak o 5 % na 366 miliard.

O silnější tempo růstu se podle IDC postaraly zejména konzultační služby, nicméně většinu hodnoty projektového segmentu (více než dvě třetiny) přesto obstaraly služby zaměřené na IT, zejména vývoj zakázkových aplikací a integrace systémů.

V oblasti outsourcingových služeb, který ve druhém pololetí 2017 vyrostl o 3,3 % na 238 milionů dolarů, dominoval segment aplikací dodávaných prostřednictvím řízených služeb, který vykázal silný nárůst o 6 %.

Zákazníci podle IDC využívali výhod automatizace, cloudových modelů a nových technologií ke snížení nákladů na provoz aplikací, například přidání umělé inteligence do svých prostředí pro efektivnější správu aplikací a získání možnosti prediktivních analýz.

Cloud coby kanibal outsourcingu

Třetím velkým segmentem trhu jsou služby týkající se infrastruktury, kde ve druhém pololetí sice došlo k bezmála 5% nárůstu hostingových služeb díky nabídce cloudových poskytovatelů, ale větší segment komplexního IT outsourcingu naopak poklesl o 2 %.

V důsledku toho tento segment celkově stagnoval a IDC očekává, že i v dalších letech budeme svědky postupné „cloudové kanibalizace“ IT outsourcingu napříč všemi regiony. Jinými slovy, díky cloudové nabídce budou ceny klesat výrazně rychleji, než poroste poptávka.

Za stabilním růstem globálního trhu služeb stojí poptávka po široké škále digitálních řešení, ale největší dopad z hlediska hodnoty mají služby spojené s cloudem,“ shrnula Lisa Nagamineová, vedoucí výzkumu IDC pro oblast služeb.

Náš region vyrostl o 7 %

Z geografického hlediska pak platilo, že vyspělejší regiony ve druhém pololetí 2017 rostly pomaleji než ty rozvojové. Největší světový trh v USA vyrostl meziročně o 3,5 %, ale západní Evropa například zaznamenala nárůst pouze o 1 %.

Střední a východní Evropa naopak podle analytiků vyrostla o 7 %, podobně jako Jižní Amerika nebo oblast Blízkého východu a Afriky. Pro náš region podle IDC platí, že zdejší podniky disponují moderní infrastrukturou, což usnadňuje digializaci.

MMF24

Tabulka – Výsledky globálního trhu služeb podle regionů (miliardy dolarů)

Region

Příjmy 2H17

Meziroč. změna

Amerika

258,3

3,9 %

APAC

85,3

6,2 %

EMEA

158,5

2,0 %

Celkem

502,1

3,6 %

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili