Hlavní navigace

Konkurence: S&T CZ spouští vlastní SOC

27. 6. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: S&T
Systémový integrátor S&T CZ oznámil spuštění nového bezpečnostního kompetenčního centra (SOC, Security Operation Centre). Jeho služby nabízí na míru podnikovým zákazníkům.

Security Operation Center S&T CZ zajišťuje průběžný monitoring a analýzu kybernetické bezpečnosti v organizacích v režimu až 24x7 (případně 12x5 či 9x5 podle smluvního vztahu).

Služba, kterou již delší dobu integrátor poskytuje svým zákazníkům, je nyní „formalizovaná“ a částečně vyčleněná z celkové organizační struktury. Jde o další vývoj původního kompetenčního centra.

S&T CZ se svým SOC cílí zejména na klienty z řad finační a státní správy, silových složek, průmyslové výroby. Jde tedy převážně o organizace, které mají prostředky na nákup bezpečnostních technologií, ale efektivně často nezvládají efektivně využívat ty, kterými disponují, protože jim chybí specialisti.

Zákazníci tak na SOC mohou „přenést“ odpovědnost za správu IT zabezpečení, konkrétně monitoring v reálném čase a zajištění bezpečnosti aplikací a celého prostředí. Současně mohou využít reportování (např. pro NÚKIB) a auditovat své prostředí.

„Nepřetržitou analýzou aktivit v sítích, na koncových bodech, serverech, v aplikacích, databázích a dalších systémech organizace zajišťuje kompetenční centrum včasnou detekci a reakci na případné bezpečnostní události,“ uvádí S&T CZ v oznámení.

Primárně jde o napojení systémů zákazníka do SIEM Arcsight a následné analyzování a vyhodnocování stavu infrastruktury, systémů a aplikací.

Jelikož integrátor vychází z doposud poskytovaných služeb, může zajistit i post incident analýzu, podávat doporučení na základě bezpečnostních trendů a stavu sítě a případně (samozřejmě) rozšiřovat spolupráci s klientem.

Martin Frühauf, bezpečnostní expert společnosti S&T CZ, uvedl, že aktuálně má SOC kolem pěti zákazníků a jejich požadavky se překrývají zhruba ze 30 %, proto je většina služeb ušitá na míru klientů.

„Podle zvolené úrovně služby přebírá S&T CZ zodpovědnost za bezpečnost organizace v příslušné míře, a nabízí řešení nedostatku interních zdrojů nebo nedostatečné kvalifikace pracovníků IT oddělení na straně zákazníka,“ dodal Martin Frühauf.

Celkově má S&T na českém trhu desítky středních a velkých zákazníků. „Mezi našimi klienty jsou společnosti z finančního sektoru, státní správy a samosprávy, energetiky, telekomunikací a výroby,“ uvedl Miroslav Bečka, generální ředitel a jednatel S&T CZ.

S&T CZ dosahuje ročních tržeb přes 800 milionů korun. IT bezpečnosti se věnuje od roku 2005, kdy začalo dodávat ArcSight (později pod HPE a Micro Focus).

Portfolio služeb kromě poskytnutí samotných bezpečnostních expertů pokrývá bezpečnostní analýzu provozu, analýzu digitálních aktiv společnosti, risk analýzy, řízení identit a správu privilegovaných účtů, řešení SIEM, bezpečnostní testování i technologie a návrhy řešení v souladu s nařízením GDPR.

Obr. 1: Portfolio služeb SOC S&T CZ

soutez_casestudy

 Portfolio služeb SOC S&T CZ

Zdroj: S&T CZ

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Allegro v ČR spouští vlastní výdejní boxy, WE|DO se mění na One by Allegro
Allegro v ČR spouští vlastní výdejní boxy, WE|DO se mění na One by Allegro
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí