Hlavní navigace

Nvidia převedla novinky v G-Sync HDR a Max-Q

18. 7. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Nvidia
Nové technologie pro příznivce PC gamingu představili zástupci společnosti Nvidia na tiskové konferenci v Praze. Přichází nové HDR monitory.

Technologii Nvidia G-Sync, která eliminuje trhání a zpoždění obrazu synchronizací taktu grafické karty a obnovovací frekvence monitoru, není třeba nikomu představovat. Nyní přináší u prémiových herních monitorů ještě více možností.

Igor Staněk, senior technical product manager EMEA ve společnosti Nvidia, prezentoval na tiskovém setkání v Praze novinky ze světa GeForce.

Nejprve vzpomenul herní notebooky navržené v designu Max-Q, který umožňuje vyrábět výrazně tenčí laptopy s výkonnými grafickými kartami Nvidia Geforce GTX. Podle Staňka na designu pracují všichni hlavní OEM, a v nabídce je tak 85 nových modelů s cenou již od 699 dolarů (netýká se českého trhu).

Nová vlna Max-Q má přinést 25 nových modelů herních notebooků s výkonem až 4x vyšším, než dosahuje PS4, 144Hz obnovovací frekvencí, a to při tloušťce až 16 mm a výdrži 8 hodin na baterii.

Z nových modelů Igor Staněk zmínil Razer Blade (v ČR se zatím neprodává), MSI GS65 a Gigabyte Aero 15x.

Jak se vyvíjí G-Sync

Nové monitory, které získaly certifikaci G-Sync (Nvidia se s výrobci monitorů podílí na jejich samotném vývoji a naplnění standardů), mají kromě obrazu bez trhání, zpoždění či artefaktů dosahovat obnovovací frekvence přes 240 Hz, poskytovat výrazně širší barevný gamut a umožnit využití G-syncu i při spuštění hry v samostatném okně Windows.

Igor Staněk popsal, že při dosahování certifikace G-Sync pomáhá Nvidia výrobci s výběrem panelu (obnovovací frekvence, míra odezvy, kontrast a barevnost), vývojem displeje (ladění, vývoj OSD, regulatorní certifikace) a pak následným testováním kvality, výkonu, barevnosti a gamma.

HDR přichází na scénu

Relativní novinkou je G-Sync HDR, které při využití certifikovaného HDR displeje, grafické karty Nvidia GTX řady 10 a vyšší a samozřejmě adekvátního rozsahu umožňuje výrazně rozšířit dynamický rozsah obrazu.

V porovnání s „běžnými“ SDR monitory má G-Sync HDR umožnit věrnější zobrazení scén, ve kterých jsou výraznější jasy a současně tmavá místa při zachování vyšší barevnosti. Člověk při využití HDR vnímá obraz kromě kontrastu jako barevnější a ostřejší.

Rozdíl mezi HDR a SDR monitorem se bohužel nedá na fotografii zcela věrně zachytit, ale pro vysvětlení může posloužit tato simulace:

Porovnání SDR vs. G-Sync HDR

Pro srovnání kontrastu a svítivosti SDR a HDR - vlevo Asus RoG Swift PG27UQ, vpravo Asus RoG Swift PG27AQ - oba ve výchozím nastavení:

 vlevo Asus RoG Swift PG27UQ, vpravo Asus RoG Swift PG27AQ - oba ve výchozím nastavení

Nejnovější monitory s G-Sync dosahují 4K rozlišení (3 840x2 160), obnovovací frekvence 240 Hz, svítivosti 1000 nitů, 8bitové barevné hloubky a gamutu DCI-P3.

K dosažení vyššího dynamického rozsahu slouží také přímé LED podsvícení (384 zón), které umožňuje rozsvěcet pouze jasná místa (technologie Quantum Dots známá z televizorů).

Aktuálně dostupné modely monitorů s G-Sync HDR:

CS24

  • Acer Predator X27
  • Asus ROG Swift PG27UQ

Asus ROG Swift PG27UQ Asus ROG Swift PG27UQ

Zdroj: Nvidia, ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci