Hlavní navigace

Oracle: Solaris 11

13. 12. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor:
První operační systém pro éru cloud computingu zajistí škálovatelnost i kompletní virtualizace serverů, úložišť a sítí.
  • Výrobce: Oracle
  • Distributoři ČR: SWS, DNS, Avnet, Arrow ECS
  • Distributoři SR: Avnet Slovakia, SWS, DNS
  • Více informací: www.oracle.com

Společnost Oracle oznamuje dostupnost systému Oracle Solaris 11. Jedná se o první cloudový operační systém, navržený tak, aby v architektuře cloud computingu splňoval požadavky firemních zákazníků na zabezpečení, výkon a škálovatelnost. Oracle Solaris 11 umožňuje zákazníkům provozovat podnikové aplikace v prostředí soukromých, hybridních i veřejných cloudů.

Jedná se plně virtualizovaný operační systém; Oracle Solaris 11 má vestavěnou podporu pro virtualizaci OS a síťových i úložných prostředků. Tato virtualizace je navržena tak, aby u serverů Oracle VM mohla být provedena jak na platformě x86, tak i SPARC, což s sebou nese i možnost live migrace (přenos virtuálního stroje bez přerušení služby).

Zóny (Oracle Solaris Zones) podle Oraclu umožňují škálování až na stovky zón na jednom fyzickém uzlu s až 15krát nižšími nároky oproti technologii VMware a bez limitů na zdroje typu paměť, síť, procesor či úložiště. Nově integrovaná síťová virtualizace umožňuje zákazníkům vytvářet strukturu datových center v rámci jediné instance operačního systému.

Systém Oracle Solaris 11 nabízí správu napříč celou infrastrukturou (operační systém, fyzický hardware, síť, úložiště i virtualizační vrstva). Připojená správa cloudu garantuje zákazníkům, že budou mít od společnosti Oracle k dispozici nejnovější aktualizace systému Solaris; proaktivní služby pomohou podle výrobce zajistit maximální dobu bez přerušení provozu.

Řešení pro správu Oracle Enterprise Manager Ops Center, nyní součást podpory systému, umožňuje konvergovanou správu systémů a nabízí napříč celou firmou centrální řízení hardwaru, operačních systémů i virtualizace.

Souborový systém Oracle Solaris ZFS poskytuje pro systém Solaris 11 správu dat i úložišť, přináší integritu dat,  přesouvání dat mezi úložišti, šifrování a škálovatelnost. Systém ZFS nabízí také deduplikaci dat, která podle Oraclu zákazníkům umožní snížit ve virtualizovaném prostředí až 10krát nároky na ukládání dat.

OS Oracle Solaris 11 je navržen jako od počátku zabezpečený (secure by default), včetně bezpečného spouštění, přístupu k úrovni administrátora na základě rolí a nízkého dopadu auditu na nasazování datových center jak v rámci cloudu, tak i v v jejich tradiční podobě.

Systém Oracle Solaris a softwarové aplikace společnosti Oracle jsou společně navrhovány i testovány tak, aby je bylo možné společně nasazovat i podporovat. Vývojáři systému Solaris 11 spolupracovali s dalšími vývojovými týmy, a proto v prostředí tohoto OS fungují produkty Oracle Database 11g, Oracle Fusion Middleware 11g a aplikace napsané v jazyce Java.

soutez_casestudy

Další vylepšení nového systému Oracle Solaris 11 zahrnují optimalizovanou správu sdílené paměti a integrované řízení zdrojů. Systém je proto podle Oraclu vhodou platformou pro provoz kritických podnikových aplikací jak ve virtualizovaném, masivně horizontálně škálovaném prostředí, tak i v prostředích integrovaných vertikálně.

Zákazníkům je k dispozici více než 11 000 podporovaných aplikací, u nichž je garantována binární kompatibilita s OS Oracle Solaris 11. Zákazníci mohou rovněž pomocí nástrojů P2V a V2V přesunout stávající prostředí Oracle Solaris 10 do Oracle Solaris 10 Zone; současně pak budou moci využívat i vylepšení, která přináší systém Oracle Solaris 11.

Čtěte dále

ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Allegro v ČR spouští vlastní výdejní boxy, WE|DO se mění na One by Allegro
Allegro v ČR spouští vlastní výdejní boxy, WE|DO se mění na One by Allegro
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu