Hlavní navigace

PayPal: Pět předpovědí pro e-commerce na příštích pět let

9. 10. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: (c) Jakub Jirsák - Fotolia.com
Podle PayPalu by se e-shopy měly přizpůsobit požadavkům generace Z, umět využívat potenciálu sociálních sítí a nejnovějších technologií i dbát na dodržování ochrany citlivých údajů.

Společnost PayPal vydala ku příležitosti 25. výročí elektronického obchodování pět předpovědí pro e-commerce na příštích pět let. V budoucnu bude toto odvětví dle PayPalu nejvíce ovlivňovat rostoucí důležitost AI a kyberbezpečnosti.

Začněme několika čísly o českém trhu. Tuzemský trh e-commerce má podle společnosti v současné době 4,7 milionu uživatelů a hodnotu zhruba 100 milionů Kč. Za své online nákupy každý v průměru utratí přibližně 20 000 Kč.

PayPal poukazuje také na to, že Česká republika je na špici co do počtu e-shopů na hlavu. Na 10,5 milionu obyvatel v zemi existuje celkem 40 100 internetových obchodů. Od roku 2017 se dle společnosti jedná o nárůst o 3 900 e-shopů.

A jaká je tedy podle společnosti PayPal budoucnost e-commerce obecně?

1. Záleží nejen na zboží, ale i na idejích

Spotřebitelé budou podle PayPalu věnovat pozornost nejen samotnému zboží, ale také hodnotám a vizím firem od nichž nakupují. Pro zákazníky bude také důležité, zda svými nákupy podporují národní hospodářství, kulturu nebo místní komunity.

Společnost uvádí, že globálně je reprezentantem takových postojů generace Z – 76 % jejích členů se obává dopadu lidstva na planetu, zatímco 60 % z nich chce, aby jejich práce ovlivnila svět. Jejich pohled na svět také ovlivňuje jejich nákupní preference.

2. Umělá inteligence, reálná zkušenost

Celkem 78 % značek podle PayPalu zavedlo řešení umělé inteligence a virtuální reality nebo tak plánuje učinit do roku 2020 s cílem zkvalitnit obsluhu svých zákazníků. Výsledkem těchto snah jsou mimo jiné personalizovaná doporučení produktů.

Využití nejnovějších technologií v e-commerce se však neomezí jen na AI. Společnost dodává, virtuální realita časem umožní elektronickým obchodům nabízet zákazníkům možnost vyzkoušet oblečení.

3. Prodej na sociálních sítích

PayPal uvádí, že moderní generace spotřebitelů tráví na sociálních sítích v průměru dvě hodiny denně. Prodej na sociálních sítích však nespočívá pouze v reklamách na slevové akce nebo nabídce bazarového zboží, ale také v možnosti zakoupit nové originální zboží přímo z těchto stránek.

Před nákupem v e-shopech si dle společnosti čtyři z deseti uživatelů ověří vyhlédnuté zboží na sociálních sítích. Vzhledem k rychlému rozvoji příležitostí propagace produktů na sociálních sítích je další expanze internetových obchodů do této oblasti jen otázkou času.

4. Elektronické okno do světa pro malé a střední podniky

Online obchod dle PayPalu neustále nabízí množství příležitostí pro rozvoj malých a středních podniků. Ty z nich však neprofitují naplno – v ČR využívá příležitost prodávat své produkty a služby online pouze 24 % malých a středních podniků.

Pro srovnání – jak ukazují údaje PayPalu –přeshraniční prodejci mají mnohem vyšší tempo růstu (14,3 %) ve srovnání s těmi, kteří působí pouze místně (2 %).

5. Neustálá ostražitost

Jedním z pilířů elektronického prodeje je podle společnosti bezpečnost dat – a její význam pro obě strany obchodního vztahu dále poroste. Informovanost spotřebitelů a jejich zájem o ochranu soukromí na internetu stoupá.

Channelworld_ozveny

Právní předpisy, jako je GDPR nebo PSD2, jim poskytují nástroje na ochranu citlivých údajů a stanoví pro e-shopy přísné sankce za nedodržení povinností v oblasti kybernetické bezpečnosti. Bude však nanejvýš důležité zachovat rovnováhu mezi vysokými nároky na bezpečnost a komfortem online nakupování.

Zdroj: PayPal

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně