Hlavní navigace

Red Hat uvolnil platformu OpenStack Platform ve verzi 10

10. 1. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © bloomua - Fotolia.com
Nová generace platformy Red Hat OpenStack Platform počítá s masivním škálováním cloudových řešení, má nabídnout uživatelsky přívětivější nástroje pro správu, vyšší výkon síťově náročných prostředí nebo vyšší úroveň zabezpečení. Uživatelé si navíc budou nově moci vybrat ze dvou modelů životního cyklu.

Společnost Red Hat oznámila dostupnost platformy Red Hat OpenStack Platform 10 pro masivně škálovatelná a agilní cloudová řešení typu infrastruktura jako služba (IaaS). Novinka vychází z komunitní verze OpenStack s kódovým označením Newton a přináší řadu nových funkcí

Ty podle Red Hatu zvýší možnosti škálování napříč celým provozním prostředím, zjednodušují správu infrastruktury a zlepšují orchestraci, zároveň mají zvyšovat i výkonnost sítí a přinášet lepší zabezpečení. Platforma navíc nabídne nový model svého životního cyklu.

Součástí platformy je řešení Red Hat CloudForms pro správu a monitoring hybridních cloudů, což má zákazníkům umožnit sledovat nejen komponenty infrastruktury postavené na technologii OpenStack, ale také systémy provozované na konkrétním openstackovém cloudu. Díky Red Hat Ceph Storage mohou zákazníci využívat úložiště o kapacitě až 64 TB.

Mezi vylepšení a aktualizace platformy OpenStack Platform 10 podle Red Hatu dále patří podstatně větší uživatelská přívětivost, za kterou stojí snadno použitelné grafické uživatelské rozhraní zjednodušující instalaci i správu. Grafické rozhraní sady nástrojů Red Hat OpenStack Platform Director je navrženo pro snadné použití v produkčních prostředích.

Rozhraní přináší několik nových integračních funkcí, jako jsou automatické upgrady a aktualizace (včetně úložiště Ceph), podpora pokročilých síťových konfigurací i vysoké dostupnosti nebo možnost zprovoznit službu sdílení souborů Manila pomocí integrovaných ovladačů pro úložiště Red Hat Ceph Storage a produkty společnosti NetApp.

Díky podpoře přizpůsobitelných služeb a správcovských rolí v sadě nástrojů Platform Director má nová plaftorma poskytnout vyšší stabilitu při škálování. Provozovatelé cloudů mají díky tomu získat mnohem podrobnější možnosti správy prostředí postavená na technologii OpenStack, a to pomocí individualizace služeb s možností jejich vzájemně nezávislého provozu a škálování.

Platforma má dále přinést lepší zajištění dat pomocí nových bezpečnostních a provozních zdokonalení, jako je například vylepšená vysoká dostupnost (HA) pro rozsáhlé systémy. Volitelně je navíc k dispozici i šifrování objektového úložiště a podpora dočasných bezpečnostních tokenů, tedy vlastnosti, které zvyšují bezpečnostní opatření a snižují riziko získání neoprávněného přístupu k datům.

Díky nové komponentě DPDK (Data Plane Developer Kit) v přepínači Open vSwitch a virtualizaci SR-IOV (Single-Root Input/Output Virtualization) má OpenStack Platform poskytnou vyšší výkon pro síťově náročná prostředí. Výsledkem uvedených vylepšení má být je síťový výkon srovnatelný s hardwarovými řešeními. Zákazníci se navíc budou moci rozhodnout mezi centralizovaným nebo distribuovaným routováním (DVR).

Plaftorma také přináší nový certifikační program pro hardware založený na projektu OpenStack Ironic. Současnou podporu certifikovaných hardwarových modulů pro několik openstackových komponent doplňuje Red Hat o nový program navržený k rozšíření ekosystému hardwarových možností pro předpřipravené fyzické konfigurace. Prvním takto certifikovaným partnerem bude společnost Dell EMC.

OpenStack Platform 10 navíc klíčovým partnerům, jako jsou Dell EMC, NEC nebo Rackspace, přináší distribuovanou kontinuální integraci. Partnerům tento přístup podle Red Hatu umožní, aby se efektivněji připravili na nové verze platformy OpenStack Platform a mohli zákazníkům poskytovat stabilnější a kvalitnější cloudová řešení.

Pokud jde o zmíněný nový model životního cyklu, OpenStack Platform 10 umožní zákazníkům, aby si zvolili i verzi s „dlouhou životností“, která standardně nabízí tříletý životní cyklus s možností dokoupení dalších dvou let prodloužené podpory. Zákazníci mohou využívat i kontinuální aktualizace a zaměřit se tak na zpřístupňování nových vlastností a funkcí z nejnovějších verzí každých šest až dvanáct měsíců.

CS24

Varianty platformy Red Hat OpenStack Platform s prodlouženou podporou budou k dispozici každou třetí verzi, a to počínaje právě verzí 10. K ostatním verzím vydaným v mezidobí bude poskytována podpora v délce jedno roku.

Zdroj: Red Hat

Čtěte dále

ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Allegro v ČR spouští vlastní výdejní boxy, WE|DO se mění na One by Allegro
Allegro v ČR spouští vlastní výdejní boxy, WE|DO se mění na One by Allegro
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu