Hlavní navigace

System4u: Polovina Čechů na home office se trápí, i kvůli špatnému připojení do firemní sítě

26. 3. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: @Alexander.Shelegov / stock.adobe.com
Zaměstnanci si nejvíce stěžují na těžko dostupné firemní aplikace a obtížnou komunikaci s kolegy pomocí telefonu nebo e-mailu. Chybí jim vzájemný přímý kontakt, na který byli zvyklí.

Společnost System4u informuje, že práce z domova se stala realitou pro třetinu zaměstnanců. Na home officu jednoznačně dominují zaměstnanci z Prahy a Brna, kde tak pracuje až polovina zaměstnanců.

Z průzkumu firmy realizovaného agenturou SC&C nicméně vyplynulo, že více než polovině zaměstnanců se z domova pracuje špatně, či dokonce velmi špatně: trápí je zejména komplikovaná komunikace s kolegy a složité připojení do firemní sítě.

Řada firem do 50 zaměstnanců překvapivě nevyužívá video hovory pro týmovou práci. Ty jsou běžné spíše ve větších firmách,“ komentuje Martin Koláček, ředitel technologické společnosti System4u.

Dalším problémem je absence plnohodnotného přístupu do firemních aplikací, nestabilita připojení a omezení uživatelských práv,“ upozorňuje.

Graf 1 – Efektivita práce na home office

Graf – Práce na home office

Zdroj: System4u

Graf 2 – Nedostatky práce z domova

Graf – Nedostatky práce z domova

Zdroj: System4u

Firmy děsí ztráta kontroly nad zaměstnanci a daty

Efektivnější práci z domova podle průzkumu brání zejména strach majitelů firem ze ztráty kontroly nad zaměstnanci a daty, ke kterým z domova přistupují.

Bojí se, že by mohl někdo ze zaměstnanců data zneužít či nedbalostí ohrozit informační systémy. Týká se to zejména menších firem, kde manažeři byli zvyklí vše řešit se zaměstnanci v kanceláři,“ vysvětluje Koláček.

Obavy ze zneužití dat jsou ale podle odborníků neopodstatněné. „Fyzická kontrola zaměstnanců na pracovišti dává falešný pocit bezpečí. Ke zneužití či ztrátě dat dochází z důvodů špatného technologického zabezpečení a zálohování. Práce na dálku bezpečnost firmy nijak neohrožuje,“ ujišťuje Koláček.

Polovina zaměstnanců pracuje z domova téměř pořád

System4u dále odhalil, že s pokračujícím důrazem na sociální distancování se firmy smiřují s tím, že práce z domova se stává novou normu. Odpor firem podpořit práci z domova se proto pod tlakem vleklé pandemie mění.

Z průzkumu společnosti totiž vyplývá, že zaměstnanci doma tráví čím dál více času: 56 % pracuje z domova pořád či s občasnými výjimkami. Efektivita práce proto podle společnosti rapidně klesá ve firmách, kde nemají plnohodnotný přístup k firemním systémům.

Některé týmy jsou doslova paralyzované, nedokážou se koordinovat, sdílet myšlenky, data, kontrolovat odvedenou práci, fakturovat. V důsledku i ti nejkonzervativnější zaměstnavatelé začínají práci na dálku akceptovat jako novou realitu,“ říká Koláček.

Největší hrozbou pro malé a střední firmy je podle System4u snaha vyhnout se digitalizaci firemních systémů či potřebné kroky oddálit. „Řada firem stále nebere digitalizaci firmy jako investici, ale spíše jako nutné zlo.  Návratnost investice do digitalizace je přitom kratší než rok,“ vysvětluje Koláček.

Graf 3 – Pravidelnost práce z domova

Graf – Jak často pracujete z domova

Zdroj: System4u

Notebook? Soukromý nebo firemní, je to jedno

Průzkum v neposlední řadě odhalil, že z domova pracují zaměstnanci nejčastěji na firemním nebo soukromém notebooku. Vlastní notebook preferují nejčastěji lidé s vysokoškolským vzděláním.

Bezpečně lze do sítě připojit notebook, telefon i tablet. Je jedno, jestli je zařízení firemní či soukromé, zabezpečení dat technologie zajistí v každém případě. Velké nadnárodní firmy obvykle preferují notebooky vlastní. Menší firmy jsou v tomto ohledu flexibilnější,“ popisuje Koláček.

Současné technologie umístěné v cloudu navíc podle System4u umožňují plnohodnotně pracovat na dálku i s průměrným hardwarem. „Každá firma si může zvolit řešení odpovídající jejím možnostem, platby většinou probíhají flexibilně podle počtu uživatelů,“ uzavírá Koláček.

Graf 4 – Užívání zařízení pro vzdálenou práci

MMF24

Graf 4 – Užívání zařízení pro vzdálenou práci

Zdroj: System4u

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?