Hlavní navigace

Windows 8 změní trh, možná

17. 9. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor:
Nástup Windows 8 na světový trh se nezadržitelně blíží a spolu s ním se má objevit i zcela nová generace zařízení – zejména tabletů a dotykových ultrabooků. Windows 8 přitom mohou přinést radikální změny pro celý trh s počítači, tedy pokud jim to vyjde.

Až do teď existovala určitá jasná linie mezi desktopem, notebookem a tabletem. Tablety vybavené povětšinou operačními systémy iOS nebo Android totiž nebyly považovány jako zařízení vhodná pro plnohodnotnou práci, a to i přesto, že po doplnění klávesnicí a příslušnými aplikacemi docela obstojně zvládly nejen surfování po internetu a e-mail, ale také práci s dokumenty a prezentacemi. A i když se objevilo několik pokusů jak tablet doplnit o klávesnici, ideálně v jednom těle, na opravdovou kancelářskou práci je nikdy nikdo ve větší míře nepoužíval.

Jenže Microsoft nyní přichází s tím, že chce, aby se do tabletů dostal běžný desktopový hardware a s ním i běžný desktopový operační systém. Z tabletu by se tak mohl rázem stát plnohodnotný pracovní nástroj, a to je právě to nové. Navíc Microsoft spolu s výrobci hardware jasně ukázal na nový trend „notebookotabletů“, a to nejen díky svému tabletu Surface.

Notebookotablet, jak by se toto nové zařízení dalo nazvat, je schopný pracovat jak v módu tabletu – tedy zařízení víceméně pro odpočinek, domácí použití a případně použití v obchodě, tak v režimu notebooku/náhrady desktopu pro práci v Excelu, Wordu, PowerPointu, atd.

Tento dvojí režim, který byl v zásadě možný po hardwarové stránce už v dávné minulosti Windows XP Tablet PC Edition, je ale nově masivně podpořen i operačním systémem, který nabízí hned dvě uživatelská rozhraní – to klasické pro „notebookový režim“ a původně smartphonové Metro pro ten „tabletový“. Z pohledu Microsoftu se vlastně jedná o vcelku logický krok respektující trh. Stejně jako iPad přišel se systémem z iPhonu a tablety s Androidem se systémem z telefonu, tak i tablety na Windows 8 nabídnou prostředí z mobilních telefonů – tedy Metro. Jenže kromě něj budou mít v záloze i to z desktopů a notebooků, což zatím žádné zařízení nebylo schopné nabídnout.

Trh notebooků a desktopů utrpí

A co by to mohlo znamenat pro trh jako takový? Jednak je možné, že nové notebookotablety ukousnou z koláče patřícímu Applu a Androidu. Mnohem větší kus koláče však pravděpodobně seberou klasickým notebookům a dost možná i desktopům. Desktopy tak s nástupem Windows 8 pravděpodobně zůstanou jen pro profesionální (grafika, CAD, vícemonitorové sestavy) a herní použití.

Více utrpí ale notebooky nevybavené dotykovým displejem, se kterým Windows 8 díky svému metro rozhraní tak trochu „by default“ počítají. Navíc, díky verzi Windows 8 pro neIntelovský hardware je možné, že notebookotablety anebo i jen tablety na Windows 8 dají definitivně smrtící ránu ještě nedávno populárním netbookům, ale také třeba levným notebookům. I u notebooků lze totiž předpokládat, že přežijí hlavně ty typicky korporátní od zavedených výrobců. Na druhou stranu nástup notebookotabletů může docela dobře dát vzniknout zcela novým značkám tak jako kdysi nástup smartphonů, který stvořil značky jako HTC a koneckonců i Apple iPhone.

Windows 8 tak možná zamíchají nejen způsobem využití počítačů v domácnostech a firmách, ale také kartami na trhu. Ostatně u telefonů už také z původních hlavních hráčů Nokia není jedničkou, Ericsson neexistuje na tomto poli už vůbec a Motorola skomírá kdesi mezi menšími asijskými výrobci.

Problém je však v tom, že nikdo v tuto chvíli nedokáže odhadnout, jestli Windows 8 budou „dalším iOS,“ tedy milníkem, který navždy změní způsob uvažování celého trhu. Ať už tak či onak, po dlouhé době přicházejí s něčím opravdu revolučním a mají za sebou tentokrát i podporu ze strany výrobců hardwaru, nemluvě o tom, že ve hře je i varianta výroby vlastního zařízení, se kterým Microsoft kupříkladu u mobilních telefonů vůbec neuspěl, ale u herních konzolí si extrémně rychle vydobyl místo na tehdy již velice slušně obsazeném trhu.

 

CS24


Autor je nezávislým konzultantem a publicistou. Zajímá se především o moderní (nano)technologie a management.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí