Hlavní navigace

Check Point: Počet kyberútoků na východoevropské země roste

3. 11. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © freshidea - Fotolia.com
Mezi malwarem i nadále vládne FormBook, jeho stopa v České republice se v září nicméně výrazně propadla.

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point Software Technologies, zveřejnil Celosvětový index dopadu hrozeb. Podle toho byl v září nejrozšířenějším malwarem FormBook, který umožňuje krádeže informací a prodává se na hackerských fórech.

Sílu špionážních malwarů podle analytiků potvrdil skokem na osmé místo Vidar, který umožňuje krást z infikovaných zařízení citlivé bankovní informace, přihlašovací údaje, IP adresy, historii prohlížeče a kryptopeněženky. Vidar byl šířen přes falešné webové stránky Zoom.

Východoevropské země pod kyberpalbou

Společnost vydala i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se v září lehce posunula o 4 příčky mezi bezpečnější země a patřila jí celosvětově 38. pozice. Slovensko se naopak posunulo o 13 míst směrem k méně bezpečným zemím na aktuálně 55. místo.

První, tedy nejnebezpečnější místo podle bezpečnostních expertů patří už několik měsíců po sobě Mongolsku. Velmi výrazně se mezi nebezpečné země posunul Izrael a Egypt skokem o 56, respektive 57 pozic.

Válka pokračuje i v kyberprostoru. Není náhoda, že se za poslední měsíc zvýšil počet hrozeb v mnoha východoevropských zemích. Všechny organizace jsou ohroženy a musí používat preventivní bezpečnostní technologie,“ říká Tomáš Růžička, SE team leader v Check Pointu.

Největšímu množství kyberútoků čelí nadále vzdělávací a výzkumné instituce. Následují vládní a vojenské subjekty a na třetím místě jsou zdravotnické organizace,“ dodává.

Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. Zlodějský malware FormBook byl sice nejrozšířenější hrozbou pro české organizace, ale jeho dopad klesl o více než polovinu. I další tradiční škodlivé kódy oslabily, naopak jsme viděli vzestup nových malwarů, což jen ukazuje, jak rozmanité je prostředí kybernetických hrozeb.

Formbook a další

Check Point dále odhalil, že škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podnikové sítě vévodil v září FormBook, který měl v globálním měřítku dopad na 3 % organizací. Na druhou příčku se posunul XMRig s dopadem na 2 % společností, stejné množství organizací čelilo i zlodějskému malwaru AgentTesla.

Škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podniková mobilní zařízení podle bezpečnostních analytiků vládl nově bankovní trojan Anubis, následovaly bankovní trojan Hydra a spyware Joker.

Společnost také analyzovala nejčastěji zneužívané zranitelnosti. Kyberzločinci se pro útoky na podnikové sítě snažili zneužívat především zranitelnost „Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure” s dopadem na 43 % organizací.

Channelworld_ozveny

Těsně v závěsu následovala zranitelnost „Apache Log4j Remote Code Execution“ s dopadem na 42 % společností, Top 3 pak uzavírá zranitelnost „Command Injection Over HTTP“ s dopaden na 40 % organizací.

Zdroj: Check Point Software Technologies

Nové články do mailu

 

Chcete mít každý týden přehled o informacích pro resellery, dodavatele služeb a profesionály v prodejním kanále IT a CE? Objednejte si náš mailový servis. Objednat si lze i newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze serverů vydavatelství Internet Info.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
N-able: K přechodu na MSP služby motivují hlavně výpadky IT
N-able: K přechodu na MSP služby motivují hlavně výpadky IT
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice