Hlavní navigace

Distributoři, pozor na falešné objednávky

12. 7. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podvodníci z afrických zemí zamířili se svými falešnými objednávkami k evropským IT distributorům. Po Franci a Německu se objevily také v Polsku a očekává se zásah dalších zemí. Na co si dát pozor?

Podvodníci se již několik týdnů snaží maskovat jako evropské firmy, především francouzské. Právě proto jim už řada „nákupů“ prošla.

Podvody probíhají vždy s podobným scénářem. Distributoři (případě výrobci, ale i reselleři) jsou kontaktování zpravidla mailem nebo faxem a požádáni o zřízení účtu pro nákup produktů. Při první nebo druhé (podvodníci se snaží nevzbudit podezření) dodávce zboží je distributor požádán o možnost 30-ti denní splatnosti. Jakmile je však zboží doručeno, kupec zmizí a se stoprocentní marží prodá zboží na šedém či černém trhu.

Ještě do nedávna se podvodníci vydávali za resellery z Afriky, především z Pobřeží slonoviny. Jejich nejnovější metodou je však maskovaní za evropské výrobce, distributory nebo resellery, a to nejčastěji z Francie (francouzština je totiž úředním jazykem Pobřeží slonoviny). Podvodníci se snaží vypadat co nejvěrohodněji – registrují si doménové jména podobná existujícím společnostem a vytváří podobně vypadající webové stránky. Dalším trikem je také vydávání se za skutečné zaměstnance firem. Podvodníci tak většinou nevzbudí žádné podezření.

Na kauzu poprvé upozornil německý magazín ChannelPartner z rodiny IDG. Podrobnější informace pak ChannelWorldu poskytl Alain Godet, šéfredaktor spřáteleného webu ITDisri.com.

Zneužita byla už řada identit

První, kdo oznámil zneužití svého jména webu ITdistri, byl francouzský distributor Geremond. Následně se na zmíněném webu objevilo varování před podobnými případy. Podle reakcí čtenářů se ovšem nejednalo o ojedinělý případ a ozvali se i další poškození.

Německý magazín Channel Partner proto vyzpovídal společnosti o detailech podvodů.  Například francouzský distributor Bestware vlastní doménu bestware.fr, podvodníci ovšem využívali bestware-france.fr. Podobně tomu bylo u firmy Conectis, ta vlastní doménu conectis.fr, podvodníci si oblíbili conectis-sas.fr. Mezi další firmy s ukradenou identitou se řadí Bechtle, Cybertek, Eric Archivage, Immotique Distribution (immotiquedistribution.fr místo id-alliance.com), NetApp France (netappfrance.com místo netapp.com/fr), Newcom Distribution (newcomdistribution.fr místo newcomdistribution.com) a Riso (riso-france.fr místo risofrance.fr).

Doposud se hlavními oběťmi stávaly především firmy z  Francie a Německa, nicméně útoky už také směřují na společnosti sídlící v Polsku, Maďarsku, Itálii, Spojených arabských emirátech, nebo ve Velké Británii. Lze proto očekávat, že se podvodné objednávky mohou objevit i v České republice," uvedl Alain Godet pro ChannelWorld.

MMF24

Jak se nenachytat?

Jak se těmto problémům vyvarovat? ChannelWorld doporučuje při podezřelých objednávkách  ze zahraničí nejprve zkontrolovat, zda společnost je skutečná (v obchodním rejstříku daného státu) a zda v rejstříku uvedené informace (adresa, telefon případně i web) odpovídají informacím od dané společnosti. Pokud najdete rozdíl v adresách, telefonních číslech i v doménovém jméně, je pravděpodobné, že právě u vás se snaží objednat některý z podvodníků.

ChannelWorld má ukázky falešných objednávek k dispozici. V případě, že se stejné případy objeví v České republice nebo na Slovensku, budeme vás informovat.

Zdroj:
ITdistri.com, Channel Partner, ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Allegro v ČR spouští vlastní výdejní boxy, WE|DO se mění na One by Allegro
Allegro v ČR spouští vlastní výdejní boxy, WE|DO se mění na One by Allegro
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu