Hlavní navigace

Gartner: Světový trh IT poroste v roce 2015 jen o 2,4 %

13. 1. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © buchachon - Fotolia.com
Analytici snížili dřívější odhad růstu z 3,9 % na 2,4 %. Celkem se letos má za zařízení, systémy pro datacentra, software, IT služby a telekomunikační služby na světě utratit 3,8 bilionu dolarů.

Společnost Gartner vydala prognózu vývoje globálního trhu IT v roce 2015, která počítá s 2,4% růstem celého odvětví. Celkem se tak má letos být v pěti hlavních kategoriích utraceno celkem 3,8 bilionu dolarů. Gartner dříve počítal s růstem o 3,9 %.

Úprava prognózy není tak dramatická, jak se může na první pohled zdát. Stojí za ní hlavně posilující dolar – při fixním kurzu by úprava činila jen 0,1 procentního bodu dolů,“ upozornil John-David Lovelock, víceprezident Gartneru.

Zmíněných pět kategorií představují zařízení, systémy pro datacentra, software, IT služby a telekomunikační služby. Narozdíl od roku 2014 má letos dojít k mírnému růstu v každé z nich.

V kategoriích zařízení a softwaru má růst překonat 5 %, naopak v největší kategorii telekomunikačních služeb růst nemá překročit 1 %.

Cloud sníží poptávku po serverech

Kategorii zařízení Gartner předpovídá růst o 5,1 %, kategorii chytrých zařízení pak jen o 3,9 %.

Gartner zde upozorňuje především na polarizaci trhu chytrých telefonů, kde podle analytiků mizí střední třída a naopak rostou segmenty high-endových modelů za průměrnou cenu 478 dolarů a naopak základních modelů pod 100 dolarů. Celkový trh zařízení má dosáhnout hodnoty 732 miliard dolarů.

Segment systémů pro datacentra má letos při 1,8% růstu dosáhnout hodnoty 143 miliard dolarů. Oproti dřívějším odhadům se počítá s vyššími tržbami v oblastech komunikačních aplikací a podnikových sítí. Naopak u serverů a externích úložišť má dojít k poklesu, způsobenému prodloužením životní cyklů hardwaru i přechodu firem na cloudové služby.

Software poroste, konkurenční boj bude snižovat ceny

Podnikový software má letos být nejrychleji rostoucím segmentem IT s 5,5 %. Celkem tak má dosáhnout hodnoty 335 miliard dolarů. Gartner však očekává pokračující pokles cen a konsolidaci trhu vzhledem k zuřícímu konkurenčnímu boji mezi výrobci klasického softwaru a cloudovými poskytovateli.

Například trh CRM softwaru má vlivem tohoto boje v období do roku 2018 ztratit 25 % své hodnoty. Silný tlak na ceny má panovat i například v oblasti systémů pro správu databází (DBMS).

Segment IT služeb má růst o 2,5 % na 981 miliard dolarů. Gartner přitom u tohoto segmentu dříve počítal s růstem o 4,1 %. Snížení odhadu je způsobeno očekáváním poklesu výnosů z technické podpory pro pomaleji rostoucí podnikový software.

Telekomunikační služby, největší z pěti hlavních kategorií, mají letos stagnovat a vykázat marginální růst o 0,7 %. Hodnota segmentu má dosáhnout 1,6 bilionu dolarů.

Gartner dodává, že na každém národním trhu budou hrát roli různé faktory, ať pozitivní nebo negativní. Nelze proto určit žádný konkrétní trend, v jehož znamení by se segment během roku vyvíjel.

CS24

Tabulka – Přehled vývoje trhu podle kategorií (miliardy dolarů)

Kategorie

Výdaje za 2014

Růst v 2014

Výdaje za 2015

Růst v 2015

Zařízení

696

3,8 %

732

5,1 %

Systémy pro datacentra

141

0,8 %

143

1,8 %

Podnikový software

317

5,8 %

335

5,5 %

IT služby

956

2,7 %

981

2,5 %

Telekom. služby

1 626

-0,1 %

1 638

0,7 %

Celkem

3 737

1,9 %

3 828

2,4 %

Zdroj: Gartner

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí