Hlavní navigace

Konference Catalyst a vize cloud computingu

23. 6. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Cloud computing se pomalu a jistě dostává z teoretické fáze do reálného provozu. Proto analytici z Burton Group sestavili seznam pěti kroků, které vám mají pomoci připravit lepší strategii nasazení cloudu. Prezentovány byly na Catalyst konferenci, která probíhá v těchto dnech v Praze.

Cloud computing analytici z Burton Group definují jako soubor disciplín, technologií a obchodních modelů použitých pro doručení IT (software, platformy, hardware) jako on-demand, škálovatelná a pružná služba

V pondělí v Praze odstartovala mezinárodní konference Canalyst pořádaná skupinou Burton Group, která patří do struktury analytické společnosti Gartner.

Centrálním bodem zájmu CIO nadnárodních společností, ale i zastupců vlád, kteří se akce účastnili, se staly trendy cloud computingu a virtualizace.

V úvodním dnu konference proběhlo na tato témata několik přednášek, panelová diskuze, ale i vystoupení Johna Seely Browna, IT vizionáře, analytika a autora řady knih s tematikou zavádění informačních technologií do společnosti.

Brown mimo jiné uvedl, že v souvislosti s ekonomickou krizí vnímá posun (The Big Shift) společnosti založené na rovnováze k nerovnováze (dis-equlibrium), od ochrany vědění (stocks) k podílení se na toku vědění (flows) a od centralizované „push economy“ k síťové a decentralizované „pull economy“.

Tyto změny dal přitom do souvislostí s rozvojem technologií, v nichž architektura cloud computingu hraje zásadní roli. Podle Browna by se měl IT průmysl a organizace připravit na nové modely obchodu, kterým bude dominovat dodávaní „čehokoliv jako služby – XaaS“.

Na své vizi se shodl i s analytiky Burton Group, kteří účastníkům poskytli několik doporučení, jež jsou inspirativní i pro samotné dodavatele technologií. Přinášíme vám je proto také na ChannelWorldu.

Jak postupovat při budování cloudu

Úspěšné nasazení cloudu vyžaduje od CIO vytvoření kvalitní a detailní strategiie, která bude dále replikovatelná. Nyní je podle analytiků vhodný čas pro vypracování strategie udržitelného rozvoje, která sice zohledňuje rizika, ale je zaměřena na přínos pro firmu.

Prvním krokem před samotným plánováním je určení partnerů a stanovení cílů cloud computingu. Tvorba strategie je totiž nákladná na prostředky potřebné pro analyzování dopadu na obchod, posouzení nasazení, analýzu nákladů a výběru vhodného dodavatele řešení. Dále je nezbytné zjistit připravenost aplikací na cloud. To lze provést pomocí čtyř kroků: analyzováním dopadu na obchod, posouzením aplikace, analýzou nákladů a dopadů na firmu.

Analytici radí důkladně prozkoumat nabídky všech dodavatelů. Poskytované informace by měli být transparentní a musí splňovat požadavky aplikací přenášených do cloudu. Může se totiž stát, že ačkoli je aplikace na cloud připravena, vybraný cloud na aplikaci připraven není. Určitému riziku se nevyhnete nikdy, varují analytici zákazníky a doporučují snahu riziko minimalizovat na co nejmenší míru. Organizace by měly zohlednit všechny nepříjemné scénáře a uzavřít pojištění odpovědnosti.

Závěrečným doporučením pro CIO je začlenění správy cloudu do každodenních pracovních procesů. Toho mají dosáhnout pomocí kontrolních procedur pro zjištění, zda organizace dosahuje vytyčených obchodních cílů.

soutez_casestudy

Na dotaz, kolik z necelých třech stovek přítomných CIO nadnárodních společnostní uvažuje o nasazení cloudu uvedlo zhruba 20 %, že toto využití plánuje a dalších zhruba 20 %, že uvažuje spíše o nasazení interního cloudu. Ten je nicméně podle analytiků omezen zejména v oblasti škálovatelnosti.

Konference Catalyst pokračuje v pražském hotelu Hilton až do zítřka. Pokud máte zájem o více informací, můžete zamířit na oficiální web akce.

Zdroj:
ChannelWorld, Burton Group Highlights Five Cloud Computing Adoption Steps for CIOs (červen, 2010)

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Allegro v ČR spouští vlastní výdejní boxy, WE|DO se mění na One by Allegro
Allegro v ČR spouští vlastní výdejní boxy, WE|DO se mění na One by Allegro
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné