Hlavní navigace

SAP: Firmy v ČR plánují do roku 2025 investovat 60 miliard do digitalizace

8. 12. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Olivier Le Moal - Fotolia.com
Ačkoli si české firmy uvědomují, že musí modernizovat své fungování, k naplnění cíle EU mají podle SAPu ještě dlouhou cestu.

Průzkum společnosti SAP ve spolupráci s agenturou Ipsos odhalil, že české firmy očekávají změny na trhu a plánují na ně reagovat. Celkem 62 % respondentů si myslí, že se jejich odvětví do tří let promění. Do digitalizace se podniky chystají investovat 61 miliard korun.

Ovšem i přes stále nízkou nezaměstnanost a nedostatek kvalifikovaných pracovníků plánuje nejvíce investovat do digitalizace HR pouze 9 % českých firem. Podle SAPu jde tak o nejmenší podíl ve srovnání s ostatními odděleními ve firmách.

Zásadní změny na trhu

SAP uvádí, že aby dokázaly změny ve firmě efektivně řídit, připravují se české podniky i po stránce personální. Více než polovina z nich má vyhrazený tým pro digitalizaci, nebo ho vytváří. Dalších 36 % k tomuto účelu založilo tým složený z různých oddělení.

Podle studie důležitost využití nových technologií dokládají i očekávání firem. 62 % podniků čeká do tří let proměnu svého odvětví a více než čtvrtina si myslí, že půjde o zásadní změnu.

Česká republika si prochází situací, kterou v SAP zčásti vidíme i na globální úrovni. Nejdůležitější pro místní firmy bude zohlednit dopady krize, které jsou pro každé odvětví specifické,“ říká Hana Součková, generální ředitelka SAP ČR.

Společným jmenovatelem je schopnost rychle a pružně reagovat na neočekáváné změny. Mezi českými zákazníky SAP máme i firmy, od kterých se učí ty zahraniční, jak být efektivnější a konkurenceschopnější, ale zatím jde pouze o několik případů,“ dodává.

Kam investují české firmy

V letošním roce se české firmy dle průzkumu nejvíce zaměřily na digitalizaci výroby (22 %), prodeje (16 %) a zákaznické zkušenosti (16 %). Mezi hlavní důvody patří efektivnější práce, uspořený čas a nižší náklady. Jako nejvíce digitalizovanou oblast firmy uvedla třetina manažerů finance.

Do budoucna plánuje 25 % firem upřednostnit investice do digitalizace výroby. Celkem 23 % pak do logistiky a 16 % do zákaznické zkušenosti. U těchto oblastí vnímají manažeři největší růstový potenciál, možnost úspory nákladů a vyšší prodeje díky lepší komunikaci se zákazníkem.

Mladé firmy v Česku využívající systémy SAP nejvíce investují do digitalizace financí (37 %) a logistiky (17 %). Za méně než pět let své existence jich velká část vyrostla do velikosti středních podniků. Téměř tři čtvrtiny zaměstnávají mezi 100 a 249 lidmi a 9 % má 250 až 499 zaměstnanců.

HR stále nejnižší prioritou

SAP dodává, že i přes rostoucí podíl zaměstnavatelů, kteří mají v České republice problém s nacházením dostatečně kvalifikovaných kandidátů na volné pozice, pouze 6 % firem uvedlo, že v minulosti nejvíce investovalo do digitalizace HR.

Po odeznění nejhorších dopadů koronavirové krize, kdy podniky alespoň zčásti musely HR digitalizovat, se objevuje trend návratu k papírovým dokumentům, přepisování a dalším manuálním činnostem,“ komentuje Ladislav Kučera, HR ředitel SAP pro Česko a Slovensko.

Tím se podle něj podniky ochuzují o možnost využití umělé inteligence a dalších moderních nástrojů, které jim pomáhají najít kvalifikovanější kandidáty, zkrátit proces onboardingu a snížit odliv stávajících zaměstnanců.

MMF24

Aby mohly české firmy konkurovat těm zahraničním, musí se také zaměřit na své zaměstnance, které jsou zdrojem jejich úspěchu,“ uzavírá Kučera.

Zdroj: SAP

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné