Hlavní navigace

Dell: Většina českých firem počítá s tím, že AI ovlivní jejich budoucnost

15. 5. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru.

Průzkum Innovation Catalyst Researchspolečnosti Dell Technologies mezi respondenty s rozhodovací pravomocí v IT odhalil, že téměř polovina (46 %) českých firem si není jistá, jak bude jejich odvětví vypadat v příštích třech až pěti letech.

Dell uvádí, že i když panuje všeobecný optimismus ohledně AI a GenAI, ne všechny firmy jsou na tento trend připraveny. V českém prostředí 86 % respondentů vnímá dobré postavení své firmy vůči konkurenci a kvalitní strategii, zároveň má ale 83 % respondentů pocit, že se jim nedaří držet krok.

Jako výzvy, kterým čelí při prosazování inovací, uvádějí nedostatek potřebných nástrojů a technologií (38 %), strach ze změny (35 %) a nedostatek znalostí (35 %). Celkem 71 % dotazovaných potvrzuje, že AI a GenAI bude mít na jejich budoucnost velký vliv.

Od nápadů k implementaci

Respondenti z českých firem uvádějí, že GenAI má významný potenciál z hlediska posilování kybernetické bezpečnosti (42 %), zvýšení produktivity (36 %) a zlepšení konkurenceschopnosti (35 %).

Progress: České firmy chtějí investovat do softwaru zaměřeného na člověka Přečtěte si také:

Progress: České firmy chtějí investovat do softwaru zaměřeného na člověka

Jsou si také vědomi výzev, které je potřeba překonat: 64 % dotázaných se obává, že GenAI přinese nové problémy s bezpečností a ochranou soukromí, a 74 % souhlasilo s tím, že jejich data a duševní vlastnictví jsou příliš cenné na to, aby byly vloženy do nástroje GenAI, kde k nim může mít přístup třetí strana.

Odpovědi podle Dellu naznačují, že podniky při postupu od nápadu k reálnému využití GenAI řeší praktické problémy, přičemž 64 % z nich uvedlo, že ji již začaly implementovat. Spolu se zaváděním GenAI vzrůstá zájem o pochopení souvisejících rizik a toho, kdo je za ně odpovědný.

Více než tři čtvrtiny (78 %) respondentů souhlasí s tvrzením, že za jakoukoli poruchu nebo nežádoucí chování umělé inteligence by měla nést zodpovědnost organizace, nikoli stroj, uživatel nebo veřejnost. 

Dnešní realita bezpečnostních hrozeb

Analytici poukazují též na to, že v širším měřítku zůstává pro firmy problémem kybernetická bezpečnost. Obavy jsou opodstatněné – 91 % českých respondentů uvedlo, že jejich firma v posledních 12 měsících zaznamenala kybernetický útok.

Většina (93 %) podle průzkumu uplatňuje strategii Zero Trust a 79 % uvádí, že má připravený plán reakce na incidenty pro zotavení z kybernetického útoku nebo úniku dat.

 

Podcast magazínu ChannelWorld

Bavíme se s lidmi, kteří se pohybují ve světě ICT a mají o něm co říct. Najdete na nás oblíbených podcastových aplikacích: Apple PodcastsGoogle PodcastsOvercast nebo Spotify.

Mezi tři nejčastěji uváděné problémy patřily podvodné e-maily (phishing), malware a úniky dat. Problémy s phishingem svědčí o širším problému, a tím je role, kterou v bezpečnosti hrají zaměstnanci.

Celkem 68 % respondentů se domnívá, že někteří zaměstnanci obcházejí pokyny a oficiální postupy v oblasti bezpečnosti IT, protože snižují jejich efektivitu a produktivitu, a 70 % označuje vnitřní hrozby za velký problém. To naznačuje, že je zapotřebí se zaměřit na školení, protože zaměstnanci představují první obrannou linii.

Správnou infrastrukturou vstříc úspěchu

Výzkum podle Dellu také odhaluje důležitost moderní datové infrastruktury v souvislosti s rozmachem technologií jako GenAI a růstem objemů dat. Investice do moderní škálovatelné infrastruktury byly uváděny jako nejdůležitější oblast, kde podniky potřebují zlepšení pro urychlení inovací.

Anect: Třetina zaměstnanců v práci sdílí hesla nebo jinak ohrožuje bezpečnost Přečtěte si také:

Anect: Třetina zaměstnanců v práci sdílí hesla nebo jinak ohrožuje bezpečnost

Většina osob s rozhodovací pravomocí v oblasti IT (74 %) uvádí, že s ohledem na předpokládané problémy při implementaci GenAI preferuje lokální nebo hybridní model.

Klíčovým aspektem inovací je také schopnost sdílet data v rámci celého podniku, přičemž pouze třetina respondentů uvádí, že dnes dokáže získávat z dat poznatky v reálném čase a podporovat tak inovační úsilí.

MMF24

Odpovědi však dle analytiků naznačují, že podniky tyto otázky řeší – 83 % dotázaných uvedlo, že data jsou tím, co je odlišuje od konkurence, a že strategie GenAI musí zahrnovat jejich využití a ochranu. Více než třetina respondentů (39 %) také očekává, že většina jejich dat bude v příštích pěti letech pocházet z edge prostředí.

Zdroj: Dell Technologies

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Zyxel dokáže zpříjemnit život i nomádům, vzkazuje v podcastu Soňa Meszarošová
Zyxel dokáže zpříjemnit život i nomádům, vzkazuje v podcastu Soňa Meszarošová
IDC: Trápení nekončí, globální trh tiskových zařízení propadl o 17,6 %
IDC: Trápení nekončí, globální trh tiskových zařízení propadl o 17,6 %
Canalys: Dodávky chytrého audia překonaly hranici 90 milionů kusů
Canalys: Dodávky chytrého audia překonaly hranici 90 milionů kusů
Reportáž: Velká cena Zaječí v podání Zebra systems
Reportáž: Velká cena Zaječí v podání Zebra systems
Cisco: Softwaroví developeři řeší problémy s výkonem a dostupností aplikací
Cisco: Softwaroví developeři řeší problémy s výkonem a dostupností aplikací
HP ocenilo nejlepší servisní partnery v České republice
HP ocenilo nejlepší servisní partnery v České republice