Hlavní navigace

Fortinet: Drtivá většina firem má obavy o zabezpečení cloudů, chybí odborníci

13. 5. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Podle 93 % dotazovaných je všeobecný nedostatek expertů na cloudovou bezpečnost vážným problémem.

Studie 2024 Cloud Security Reportspolečností Cybersecurity Insiders a Fortinet ukazuje, že neustálý vývoj a zavádění nových cloudových aplikací komplikuje zabezpečení podnikového IT.

Například 96 % respondentů uvádí, že mají střední nebo velké obavy o cloudovou bezpečnost a podle 93 % dotazovaných je vážným problémem zejména všeobecný nedostatek odborníků na zabezpečení cloudů.

Co se dozvíte v článku
  1. Výhody s řadou překážek
  2. Podniky nadále preferují hybridní a multicloudové systémy
  3. Regulatorní požadavky navyšují rozpočty
  4. Technické a personální problémy přetrvávají
  5. Zjednodušení a automatizace za pomocí jednotné platformy

Výhody s řadou překážek

„Mnoho firem uplatňuje hybridní nebo multicloudový přístup, jeho nevýhodou je ale složitější infrastruktura a větší potenciální prostor pro útoky. Bezpečnostní týmy narážejí na potíže se správou a zabezpečením v rámci různých privátních a veřejných cloudů,“ říká Ondřej Šťáhlavský, regionální ředitel Fortinetu pro střední a východní Evropu.

A přestože zavedení multicloudu podle něj s sebou nese řadu výhod, práce s různými nástroji komplikuje správu a ztěžuje nebo znemožňuje uplatňování konzistentních bezpečnostních pravidel ve všech cloudových prostředích.

Fortinet: Hackeři dokáží ukrást citlivá data uživatelů i přes videa na YouTube Přečtěte si také:

Fortinet: Hackeři dokáží ukrást citlivá data uživatelů i přes videa na YouTube

„Složitost zabezpečení navíc mnohdy postupem času narůstá s tím, jak podniky přidávají další cloudové služby, což vede k ještě větším problémům se správou a k vyšším nákladům,“ upozorňuje Ondřej Šťáhlavský.

Podniky nadále preferují hybridní a multicloudové systémy

Průzkum odhalil, že většina oslovených podniků a organizací (78 %) volí v roce 2024 hybridní a multicloudové strategie. Z nich 43 % využívá hybridní cloudovou a lokální infrastrukturu a 35 % uplatňuje multicloudovou strategii.

Tato čísla podle Fortinetu představují jen mírný nárůst oproti situaci před dvěma lety, kdy 39 % dotázaných subjektů užívalo hybridní cloud a 33 % multicloud.

 

Podcast magazínu ChannelWorld

Bavíme se s lidmi, kteří se pohybují ve světě ICT a mají o něm co říct. Najdete na nás oblíbených podcastových aplikacích: Apple PodcastsGoogle PodcastsOvercast nebo Spotify.

Šťáhlavský poukazuje, že po letech prudkého rozmachu růst cloudu zpomalil a trh dozrál. V tuto chvíli se zdá, že se situace ustálila a o výhodách cloud computingu panuje obecně dobré povědomí. Většina firem si podle něj uvědomuje, že do svých cloudových strategií musí zahrnout i bezpečnost.

Regulatorní požadavky navyšují rozpočty

„Výzvy v oblasti kybernetické bezpečnosti spojené s cloudem a potřeby dokonalejších bezpečnostních opatření v cloudových prostředích jsou stále naléhavější s ohledem na nové hrozby založené na umělé inteligenci,“ dodává Ondřej Šťáhlavský.

Celých 96 % respondentů uvádí, že mají střední nebo velké obavy o cloudovou bezpečnost. A ta je jednoznačně prioritou – 61 % respondentů předpokládá, že v příštích 12 měsících zvýší výdaje na tuto oblast.

Firmy podle průzkumu plánují navýšit rozpočet na cloudovou bezpečnost v průměru o 37 % ve snaze ochránit citlivá data a vyhovět regulatorním požadavkům.

Technické a personální problémy přetrvávají

Navzdory rostoucímu využití cloudu přetrvávají problémy při zavádění konzistentního zabezpečení multicloudových prostředí. Nejčastěji panují obavy okolo bezpečnosti a dodržování předpisů (59 %), které jsou překážkou rychlejší realizace multicloudových strategií. Jako překážky zavádění cloudu respondenti uvádějí také technické problémy (52 %) a omezené kapacity (49 %).

Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti Přečtěte si také:

Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti

Všeobecný nedostatek odborníků na cloudovou bezpečnost je podle společnosti Fortinet skutečně vážným problémem, kdy 93 % respondentů uvedlo, že je znepokojuje středně nebo vysoce.

Zjednodušení a automatizace za pomocí jednotné platformy

Fortinet upozorňuje, že zabezpečení hybridních a multicloudových prostředí je komplikované kvůli jejich složitosti. Naprostá většina dotázaných subjektů (95 %) však tvrdí, že jednotná platforma pro zabezpečení cloudu s jediným řídicím panelem by pomohla chránit data konzistentně a komplexně v celém cloudovém prostředí.

Bezpečnostní týmy, které využívají jednu integrovanou platformu pro zabezpečení cloudu, podle Ondřeje Šťáhlavského z Fortinetu mají výhodu jednodušší integrace, automatizace a nižších nároků na správu.

MMF24

„Mohou tak získat lepší přehled a kontrolu napříč veřejnými a privátními cloudy a zajistit konzistentní uplatňování pravidel. Jednotná platforma také pomáhá zmírnit problém nedostatku specialistů v oblasti kyberbezpečnosti,“ uzavírá.

Zdroj: Fortinet

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Canalys: Dodávky chytrého audia překonaly hranici 90 milionů kusů
Canalys: Dodávky chytrého audia překonaly hranici 90 milionů kusů
Cisco: Softwaroví developeři řeší problémy s výkonem a dostupností aplikací
Cisco: Softwaroví developeři řeší problémy s výkonem a dostupností aplikací
Zyxel dokáže zpříjemnit život i nomádům, vzkazuje v podcastu Soňa Meszarošová
Zyxel dokáže zpříjemnit život i nomádům, vzkazuje v podcastu Soňa Meszarošová
HP ocenilo nejlepší servisní partnery v České republice
HP ocenilo nejlepší servisní partnery v České republice
Reportáž: Velká cena Zaječí v podání Zebra systems
Reportáž: Velká cena Zaječí v podání Zebra systems
IDC: Trápení nekončí, globální trh tiskových zařízení propadl o 17,6 %
IDC: Trápení nekončí, globální trh tiskových zařízení propadl o 17,6 %